Låg pension för kvinnor

Andelen kvinnliga pensionärer i Finspång som har garantipension, det vill säga lägsta möjliga, är större än i Östergötland och Sverige i stort.

Kvinnliga pensionärer. Om det handlar en studie av elva Finspångskvinnors upplevelser att vara pensionär.

Kvinnliga pensionärer. Om det handlar en studie av elva Finspångskvinnors upplevelser att vara pensionär.

Foto: Hasse Holmberg / TT

FINSPÅNG2016-09-13 07:00

Det visar en ny studie som gjorts om elva Finspångskvinnors upplevelser av att vara pensionär.

– I Östergötland i stort är det 58 procent kvinnor som har garantipension, jämfört med 62 procent i Finspång, säger Ingrid Westlund som gjort studien tillsammans med Lilibet Gustafsson. För män är siffrorna 13 procent i länet och 10 procent i Finspång.

– Studien visar inte direkt orsaken till detta, men jag tror det beror på att Finspång alltid haft stora industrier där männen jobbat och kvinnorna varit hemma. Då tvingas man som kvinna nöja sig med enbart garantipension, när den dagen kommer.

Hur lång tid har studien tagit?

– Vi har jobbat i ett år med den och det har varit väldigt intressant att få göra den, säger Ingrid Westlund.

Varför har ni gjort den?

– Jo, för ett år sedan började man höra från pensionsorganisationer och pensionsmyndigheten, att många kvinnor hade det så dåligt ställt som pensionärer. Då kände vi att vi ville komma bakom siffrorna och berätta om hur kvinnorna klarade sin situation som pensionärer.

– Hur ser dom på läget och vad har de för strategier för att kunna klara livet ekonomiskt. Många söker inte heller bostadsbidrag, fast de har rätt till detta.

Har alla elva kvinnorna i studien låg pension?

– Nej, ett par av kvinnorna har relativt god pension och lever då också som tidigare i stort sett, så det är en stor variation inom den här studien. Och har man exempelvis betalt av skulderna om man har en villa, så lever man ganska billigt, ja billigare än i en lägenhet i många fall.

Vad hoppas du av den här studien?

– Att den blir en väckarklocka för kvinnor som idag är mitt i livet, så att de börjar tänka på sina pensionsvillkor redan nu. Men också en väckarklocka till myndigheter, pensionsorganisationer och andra, att informera bättre om vad pensionen innebär ekonomiskt.

– Sedan har vi i studien även med hur viktigt det är med hälsan och att man rör på sig regelbundet, att man äter hälsosamt och att man vårdar sin sociala gemenskap med släkt och vänner. Allt detta ökar välbefinnandet för äldre.

– Och även om många har dålig ekonomi, fanns det en positiv grundton ändå hos de flesta av kvinnorna och att göra det bästa möjliga av situationen.

Hur kan man ta del av den här nya studien?

– Den finns att tillgå på vänsterpartiets hemsida i Finspång, där både jag och Lilibet är medlemmar. Men vi kan gärna komma ut till exempelvis pensionärsföreningar och själva berättar om vår studie, om någon så vill.

Kvinnliga pensionärer

Lilibet Gustafsson och Ingrid Westlund har gjort en studie av elva Finspångskvinnors upplevelser av att vara pensionär.

Frågorna har bland annat handlat om hur de ser på sin situation som pensionär, deras ekonomiska situation, deras tankar om pensionssystemet, glädjeämnen och svårigheter som kvinnlig pensionär, tankar inför framtiden och tips till kvinnor som idag är mitt uppe i livet, men som en dag också blir pensionärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om