Köper glasbrukets byggnad

Finspångs kommun är villig att köpa Reijmyre glasbruks fastighet. Men bara om man kommer överens med köparen av verksamheten om hyran.

21 september 2015 10:48

Det beslutade tog en oenig kommunstyrelse vid ett extra sammanträde på måndagen. Kommunalrådet Anders Härnbro förklarar läget:

– Vi har bestämt att köpa glasbrukets gamla fastighet och betala högst 700 000 kronor för byggnaden. Men det gör vi bara, om vi lyckas komma överens med köparen av glasbrukets verksamhet, om hyran för lokalerna.

Och om ni inte kommer överens med den nye, och ännu så länge, hemlige köparen av själva glasbruksverksamheten?

– Då blir det ingen fastighetsaffär för kommunens del, utan då går ärendet tillbaka till konkursförvaltaren igen.

Men hur ser ni på frågan om den miljösanering, som kommunen i så fall tvingas göra och som enligt uppgift kan kosta 100 miljoner kronor, som ska delas mellan staten och kommunen?

– Vi vet inte alls än vilka summor det handlar om, men hela kommunstyrelsen var överens om att kommunen måste ta sitt ansvar för miljösaneringen, som tydligen måste genomföras just nu enligt statens regler, när det blir ett byte av fastighetsägare.

– Vi har dock konsulter och länsstyrelsen som just nu räknar på miljösaneringskostnaden och hur själva saneringen bör göras och den rapporten kommer längre fram.

Majoritetet i kommunstyrelsen sa alltså ja, men alla var inte överens i den här frågan. Moderaterna ville inte att man köpte fastigheten och vänsterpartiet sa nej till både miljösaneringen och fastighetsköpet:

– I och för sig tycker vi, som övriga kommunstyrelsen, att miljösaneringen ligger på kommunens ansvar, säger kommunalrådet Stefan Carlsson (V). Men enligt oss har den här affären gått alldeles för fort och vi borde ha haft mer underlag för ett beslut. Därför valde vi att lägga ner våra röster i båda frågorna.

Och Moderaterna röstade nej till fastighetsköpet:

– Av flera orsaker, bland annat att det ännu inte finns något avtal med den presumtive köparen av verksamheten.

Larseric Ramlöv (FP) sa ja till både miljösaneringen och fastighetsköpet:

– Kommunen har redan investerat 20-25 miljoner i Rejmyre och bland annat i Hantverksbyn. Och eftersom glasbruket är spindeln i nätet i Rejmyre och ortens varumärke, så vill vi försöka rädda verksamheten.

Hugo Andersson (C) röstade också för båda besluten:

– Visst kan det vara en farlig princip att kommunen går in och köper en fastighet. Men Rejmyre har alltid särbehandlats i Finspångs kommun och får göra det nu också, om det bara fungerar med nye ägarens hyreskontrakt.

Hur lång tid har ni på er med dom förhandlingarna?

– Det är bråttom och måste bli klart närmaste dagarna, för annars kommer glasugnarna att stängas och det vill vi givetvis undvika, säger Anders Härnbro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!