Kommundirektör slutar efter tio år

Efter tio år slutar Anders Axelsson som kommundirektör i Finspångs kommun. ”Det är en rätt lång tid, nu ska det bli kul att göra något annat”, säger han.

10 januari 2019 17:35

Den 1 maj löper Anders Axelssons chefsförordnande ut. Då väljer han att inte förlänga sitt uppdrag som kommundirektör, som han tillträdde i mars 2009.

– Jag är både stolt och glad över det arbete som vi gjort tillsammans inom kommunen. Vi har skapat stora förändringar och det är många med mig som har jobbat för den positiva förändringsresa vi har gjort, säger Anders Axelsson.

I samförstånd med kommunalrådet Ulrika Jeansson har de enats om att det kan vara bra för kommunen att få in ett nytt ledarskap för att utvecklas vidare.

– Jag har en jättebra dialog med Ulrika och hennes samarbetspartners. Överhuvudtaget är det bra relationer mellan politiker och förvaltning i Finspångs kommun.

Hur vill du summera de tio åren som kommundirektör?

– Det som blivit viktigt i rollen är utvecklings- och tillväxtfrågor, bostadsbyggande, näringslivsfrågor, fiberutbyggnad och regionalt arbete. Vi har också haft en befolkningstillväxt under de här åren. Det tuffaste har varit allt arbete med ekonomin, det har varit underskott i verksamheter. Där har vi inte riktigt nått fram, säger Anders Axelsson.

54-åringen kommer att finnas kvar i tjänsten som kommundirektör under en övergångsperiod, för att säkerställa ett bra överlämnande tills rekryteringen av en efterträdare är färdig.

– Jag har inte något nytt uppdrag som väntar i nuläget, men kommer arbeta vidare som vd för kommunens moderbolag FFIA (Finspångs förvaltnings- och industrihus AB) och utveckla den verksamheten, säger han.

Ulrika Jeansson understryker att de jobbat mycket bra tillsammans under åren.

– Han skulle inte ha stannat så länge om vi inte varit nöjda med honom. Han har fått förlängt i flera omgångar. Anders är lätt för oss politiker att jobba med. Han har en stor tillit till sin personal och lägger sig i när det verkligen behövs, betonar Ulrika Jeansson.

Hon påpekar att Anders har betytt mycket när det gäller de framsteg och den positiva utveckling som har skett inom kommunen.

Vilken typ av person söker ni som ny kommundirektör?

– Det som är bra med Anders är att han har ett otroligt hjärta för Finspång. Det vill jag även se i nästa kommundirektör. Det kan bli en tillfällig lösning från och med 1 maj. Jag tror det blir svårt att hitta en permanent lösning redan till den tidpunkten, konstaterar Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson