Jag är pinsam och jobbig ibland

Är jag pinsam eller är jag pinsam? Det är den stora frågan. Alla vi som är föräldrar har väl mer än en gång fått stämpeln att vara en jobbig och pinsam förälder.

20 oktober 2019 14:00

Att vara en jobbig och pinsam förälder är inte detsamma som att man själv, som förälder, tycker det. Tvärtom kanske man tror att man är en engagerad och häftig förälder. Att kunna ge exempel på händelser när man är en pinsam förälder är svårt eftersom det inte är säkert att man som förälder är uppmärksam om det. Vågar vi fråga våra barn om detta? Jag gjorde det och fick dessa svar. ”Menar du är du är envis och tjatar, eller?” ”Skulle vara den gången du körde på cykelvägen med husvagn i Varberg, då.” Nej, jag fick inte några direkta svar.

Ett tillfälle jag minns men som inte våra barn minns, är ett tillfälle när barnens skola hade disco och gubben och jag var där för att ”vakta”. Det var dåligt med dansare på dansgolvet så gubben och jag tog ett par dansanta steg ut på golvet. Det, var pinsamt, att pappa och mamma dansade.

Något annat som generellt kan vara pinsamt och jobbigt är småsyskon. Jag har inga sådana så egentligen kan jag inte här säga att jag vet, men jag kan ana då jag har två äldre bröder. När jag var liten hände det vid flera tillfällen att mina två äldre bröder skämdes lite mer för sin lillasyster än annars. Jag var säkert mycket jobbig som lillasyster.

Nyligen skulle en av mina bröder förklara för en före detta träningskompis vem jag är. ”Ja, henne kommer jag ihåg, det var hon den lilla som for omkring”, blev svaret. Jag kan inte komma ihåg att jag for omkring men det gjorde jag säkert med anledning av att kunna få uppmärksamhet.

Fler exempel från när jag var liten är när en av mina bröder skulle meddela att han ville ha ngt den andra brodern fått, precis lika dant alltså, sa han ofta ”me too”. Det jag hörde då var ”me two” och sa då snabbt, ”me three”. Jag ville ju också ha och de var ju nummer ett och två, så då borde väl jag vara nummer tre. Eller den här, när vi skulle äta, ville jag ha precis lika mycket mat som mina äldre bröder. Det jag omedvetet inte tog hänsyn till var att de var och är, fyra respektive åtta år äldre än jag och tränade mycket tufft.

En juldag skulle jag få följa med mina bröder på bio, Göta Kanal, vem drog ur proppen? Ni kan ana att det var stort för lilla Anna. Dagen före, på självaste julafton, hade jag fått en ny klocka i julklapp. Det här är länge sedan och på den tiden var det inte vanligt att man hade en funktion i klockan där man kunde trycka på en knapp så displayen lös upp, men den funktionen fanns på min nya klocka. Jag var så fascinerad av min nya klockas lysande funktion så jag satt under filmen och tryckte så klockans display lös upp, många gånger. Att göra det i en mörk biosalong är inte så smart om man inte vill reta de som finns runt omkring. Min äldsta bror fick till slut nog och upplyste mig om att det inte var så passande att jag lös upp med min klocka när de runt omkring mig försökte koncentrera sig på den film de var där för att se.

Är du pinsam? Vågar du fråga din omgivning om du är jobbig eller pinsam? Med åldern har i alla fall jag blivit mer trygg med vem jag är och står upp för vad jag säger och vad jag gör. Därmed kan jag med ett leende ta emot fakta som talar om att jag ibland är pinsam och jobbig.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Ekman Andersson