Hon blev Årets Finspångare

Det slogs röstrekord när Birgitta Söderback utsågs till Årets Finspångare 2017. ”Det känns stort”, säger hon.

30 januari 2018 14:12

Aldrig tidigare hade så många röstat när Årets Finspångare skulle utses för tolfte året i rad. Samtliga finalister: Per Lager, Bengt Danielsson, Sirpa Nyman Ekholm, Jens Rinman och Birgitta Söderback fick hundratals röster vardera.

Flest av alla fick Rejmyrebon Birgitta Söderback, som mottog priset av Folkbladets chefredaktör Widar Andersson, i samband med Seniorgalan i Kulturhuset.

– Det är ett stort förtroende som alla givit mig, konstaterar hon.

67-åringen berättar att hon blev väldigt snopen när hon utsågs till finalist.

– Men jag mötte många som kommenterade reportaget och sa att de skulle rösta på mig. Det måste bero på nåt jag har gjort.

Hon har levt ett helt yrkesliv med barnens bästa i fokus. Distriktssjuksköterskan har följt flera generationer och hjälpt cirka 2 500 barn med deras utveckling.

– Jag har ett stort kontaktnät, i både Rejmyre och Finspång med omnejd. Jag har följt nyblivna föräldrar och deras barn upp till femårsåldern. Det rör sig ofta om flera generationer. I jobbet är det viktigt att lyssna på människor, säger Birgitta Söderback.

Hon gick nyligen i pension, men hoppar fortfarande in som vikarie.

– Det har blivit tre arbetsdagar efter pension, men det kan bli fler. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om mitt jobb.

Widar Andersson nämnde i sitt tal att Finspångs kommun består av så mycket mer än tätorten.

– Jag reser runt varje vecka i kommunen och besöker orter som Sonstorp, Hällestad och nyligen var jag i Prästköp för första gången. Årets vinnare kommer från en av dessa mindre orter, Rejmyre. Det slår mig ofta vilken fantastisk kommun Finspång är, säger Widar Andersson.

Birgitta fick ta emot diplom, blomsterbukett och resepresentkort på 4 000 kronor. Seniorgalan hade två sittningar, under för- respektive eftermiddagen, och vinnaren fick gå upp på scen och hyllas vid två tillfällen.

– Jag har verkligen känt stödet från många människor. Jag kommer att fira med en resa tillsammans med barn och barnbarn vid tillfälle. Jag har fem barnbarn, två sexåringar och tre ettåringar. Det var häftigt hemma i julas när alla var på besök i Rejmyre, säger hon.

Årets Finspångare

Utmärkelsen delas ut för tolfte gången.

Tävlingen startades av Folkbladet 2006. De två senaste gångerna har Folkbladet och NT delat ut priset tillsammans.

Vinnare genom åren har varit: Birger Persson, Arne Dagmalm, Per-Erik Störe, Saitong Kerdprasop, Nilsove Magnusson, Gösta Johansson, Roberth Karlsson, Anna Hellerstedt, Ulla Johansson, Stig Gustavsson och Örjan Fritiofsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson