Han utsågs till Årets Företagare

Per Karlsson på Sonstorps Åkeri AB har utsetts till Årets Företagare i Finspångs kommun. "Det känns hedrande", säger han.

12 juni 2019 19:00

Under onsdagsförmiddagen delade Företagarna i Finspång ut pris till Årets Företagare 2019.

Per Karlsson startade företaget Sonstorps Åkeri med två lastbilar som han övertagit av sin far.

– Det började med att farfar körde mjölk, sedan tog min far över och nu driver jag det här tillsammans med min son Rickard. Även min hustru Gungerd är delägare, berättar Per Karlsson.

Företaget transporterar med lastbilar sågat virke till byggvaruhus, pellets och biprodukter från skogsindustrin till värmeverk och massaindustrin. Transporter sker även med grus, sand och jordprodukter från egna bergtäkter och grustag, med krossverksamhet i Erstorps grus och Lämmetorp utanför Finspång.

– Med 23 anställda plus inhyrd personal och en låg personalomsättning vittnar det om att Per Karlsson är en god förebild och ledare. Han har hela tiden gått sin egen väg och genom sitt målmedvetna företagande och sin fingertoppskänsla har han drivit sitt företag framåt, på ett mycket föredömligt sätt, konstaterar Kerstin Gustafsson, ordförande i Företagarna Finspång i motiveringen.

– Utan alla jätteduktiga företagare skulle vår kommun stanna, menar kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson, som också prisade vinnaren.

Per Karlsson påpekar att företaget går bättre än någonsin.

– Vår omsättning ökade med tio miljoner kronor förra året, totalt omsatte vi 68 miljoner kronor. Vi har nyanställt två chaufförer, så att vi är 25 anställda plus timpersonal i dagsläget. Vi har tagit över lastbilar från en av våra större kunder och vi har fått stora jobb i biobränslebranschen, säger han.

59-åringen lyfter fram sonen Rickard som en viktig del i företagets utveckling.

– Han har stor del av förtjänsten för företagets tillväxt, säger Per Karlsson.

Vad är det svåraste med att driva eget företag?

– Att ha rätt bemanning, så man kan besätta alla jobbuppdrag som måste besättas.

Kerstin Gustafsson höll i onsdagens tillställning på Hotel De Geer, tillsammans med förre ordföranden i Företagarna Finspång, Mikael Sääf.

Utmärkelsen Årets Företagare i Finspång har delats ut sedan 1986.

I samband med ett frukostmöte delades även ett gesällbrev ut till På Hårets frisör, Vilma Salo.

Mikael Sääf konstaterar att företagandet i Finspång har en lång historia.

– Redan i slutet av 1500-talet etablerades verksamheter i Finspång med företag. Små företag som ofta inte syns, gör stor nytta i samhället. Duktiga företagare bidrar genom sitt arbete till samhällets utveckling, menar Mikael Sääf.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson