Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grytgölsborna strider för sitt eget vatten

En protestlista, från samtliga vattenbärande hushåll i Grytgöl, lämnades till Finspångs Tekniska Verk på onsdagen.-Vårt vatten är det bästa, ta inte det i från oss, vädjade Thomasine Burén, Els-Marie Carlsson och Einar Kalman.

Foto: Pernilla Andersson

FINSPÅNG/GRYTGÖL2011-06-09 03:00

Nu sätter Grytgölsborna ner foten och säger ifrån. Ett vattenuppror, för att få behålla Grytgöls egen brunn som källa för dricksvattnet, har startats av invånarna i det lilla samhället.

I stort sett samtliga hushåll, som skulle beröras av ändrat drickvatten
har skrivit på en protestlista.

Listan, med 180 namnunderskrifter, överlämnades på onsdagen till Finspångs Tekniska Verk. Vd:n Tomas Johansson och Stig Andersson, styrelseordförande, tog emot synpunkterna.

- Vi tittar på förbättringsmöjligheter, men styrelsen har inte fattat något beslut i frågan. Vi utreder kontinuerligt hur vi ska förbättra vattentäkterna inom kommunen. Källan i Grytgöl är alldeles för liten. Vi får borra om med jämna mellanrum, för att folk ska ha något tryck i sina vattenkranar, säger Tomas Johansson.

Som en fjällbäck
Grytgöl har i dag sitt eget vatten, och ett eget reningsverk.

- Jag brukar åka runt och smaka på vattnet. Och jag har inte smakat något som är godare än Grytgöls vatten, det skulle vara en fjällbäck i så fall. Jag känner flera som arbetar inne i Finspång, som tar med sig eget vatten från Grytgöl att dricka, säger Einar Kalman.

Istället för att Grytgöl ska använda sin egen vattenkälla, skulle vattnet i så fall tas från sjöarna Nässjön och Bleken, som ligger ungefär två mil från samhället. Det skulle då innebära ytvatten, vilken invånarna motsätter sig.

- Vi behöver fler grundvattentäkter, inte flera ytvattentäkter. Titta på Östersund och Skellefteå, vilka problem de haft med kontaminerat vatten. Kommer det bli samma elände för oss då, undrar Einar Kalman.

Inget beslut som tagits
Enligt Tomas Johansson är det spekulationer och rykten som lett till detta uppror. Men han uppskattar att invånarna engagerar sig i frågan.

- Det finns inga beslut på att det kommer bli såhär. Men jag kan inte lova att det aldrig kommer bli, men det är i så fall långt fram i framtiden. Det är bra med invånare som engagerar sig, i det här fallet kan jag tycka att de är lite för tidigt ute, säger han.

Anledningen att ändra på någon vattentäkt, skulle i så fall bero på både ekonomi och miljötänk.

- Vi har haft utredningar på vattentäkterna inom kommunen länge, redan på 1970-talet stod detta som förslag. Vår uppgift är att skaffa ett bra vatten till invånarna i Finspångskommun, säger Tomas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om