Full fart på flyget

Senaste helgen var det full fart på Finspångs sportflygfält mellan Sonstorp och Hällestad. Alla fem segelflygplanen var uppe i luften nästan hela tiden.

15 juli 2019 17:00

– Det är bäst att passa på att flyga såna här dagar, när vädret är helt perfekt för segelflygning, sa Peter Hansen. Idag har det varit det bästa flygvädret på hela sommaren men bra vindar och lagom mycket moln.

De allra flesta segelflygarna är från Linköping och tillhör Linköpings Segelflygklubb, som numera huserar på Finspångsfältet.

Men dagens flygledare var Patrik Rosén, från Norrköping.

– Jag är med i både Norrköpings Segelflygklubb på Kungsängen och så Linköpingsklubben som numera återfinns här i Finspång, berättar han.

Hur stor verksamhet har ni här i Finspång?

– Vi har fem segelflygplan, varav två är dubbelsitsiga för lektioner, för de som vill ta ett certifikat.

– Och eftersom vi är ett 40-tal aktiva segelflygare här, så behövs alla fem planen, för att täcka upp behovet. Men jag kan berätta att vi bara äger fyra av dem och det femte har vi nyligen fått låna från en segelflygklubb i Småland.

Vad är det för plan?

– Det heter Bergfalke och var förr det vanligaste segelflygplanet i Sverige från slutet av 1950-talet till slutet av 1970-talet. Det vi nu fått låna är från 1975 och vi är mycket tacksamma för det här lånet.

– Samtidigt försöker vi få ihop ekonomin i föreningen, för att kunna köpa ett eget dubbelsitsigt segelflygplan framöver. Men vi får se när vi fått ihop ekonomi för ett sådant köp, för det handlar om 700 000 kronor och uppåt i inköpskostnad.

På hemsidan hos Linköpings flygklubb finns det en hel del information att hämta:

Bland annat har man ett samarbete, som heter "Unga Vingar" mellan Linköpings Segelflygklubb, Linköpings Flygklubb och hemmabyggarna inom EAA i Linköping.

Tanken här är att skapa ett intresse för flyg hos ungdomar som resulterar i att de söker sig till flygtekniska utbildningar eller börjar att flyga inom segel- eller motorflyg.

Klubben flyger alltså från Finspångs sportflygfält och medlemmarna kommer i huvudsak från Linköping med omnejd, men man har också ett antal från Hällestad- och Tjällmotrakten.

– Dessutom genomför vi regelbundet presentflygningar, det vill säga att allmänheten köper en flygtur, exempelvis i present till någon som fyller år, säger Patrik Rosén. Och i mån av tid och plats, ställer vi gärna upp på presentflygningar, men det bästa är om man beställer tid i förväg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström