”Finspångsrummet” ändras

Snart flyttar Finspångs bibliotek från Bildningen och upp till centralt belägna lokaler vid Bergslagstorget. Inklusive ”Finspångsrummet”.

21 januari 2019 19:00

FINSPÅNG

– Ja, vår avdelning som vi kallar för Finspångsrummet, fyllt av böcker med lokalhistoria, kommer givetvis att få en avdelning även i de nya bibliotekslokalerna, fastslår Per Johansson, bibliotekschef i Finspång.

– Och jag kan lova att även Finspångsrummet kommer att få en fräschare och finare miljö, eftersom vi har en arkitekt anlitad för att skapa en mycket fin miljö i våra kommande bibliotekslokaler.

Vad kan du berätta om Finspångsrummet?

– För mig känns Finspångsrummet som kärnan och hjärtat i Finspångs bibliotek, det vill säga en mycket viktig avdelning.

– Man kan säga att böckerna handlar om äldre litteratur med fokus på Finspångs lokalhistoria och det är ju vanligt att såna här kommunala bibliotek har en lokalsamling och så också vi.

– Det här äldre lokalt förankrade litteraturen, känns som grunden till vårt bibliotek och sträcker sig från 1800-talet och framåt i tiden och kan ge läsaren en historiskt intressant tillbakablick.

Får man låna även de här gamla böckerna?

– En del av böckerna i Finspångsrummet kan man låna hem, men mycket är så kallad referenslitteratur och sådan litteratur får besökaren läsa här på biblioteket, för de är ofta omöjliga att ersätta och därför är vi extra rädda om dem och värnar om dem.

Vem använder sig av den här äldre litteraturen?

– Det är bland annat släktforskare och de som är allmänt lokalhistoriskt intresserade, som kanske vill veta mer om sina orter eller gårdar. Sådant material kan man hitta här i Finspångsrummet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström