Femte finalisten i tävlingen Årets Finspångare har haft friluftslivet med sig som en naturlig del av vardagen ända sedan barnsben.

– Min far var väldigt intresserad av friluftsliv. Vi är tre bröder som tidigt drogs med ut för att tälta, åka skidor och skridskor, berättar Jens Rinman.

69-åringen är född i Västervik, men flyttade som tvååring till Alkvettern i Värmland. Redan som 16-åring tog han beslutet att gå till sjöss.

Artikelbild

| Skridskor. Jens visar upp ett par långfärdsskridskor, som föreningen lånar ut till intresserade som vill prova på aktiviteten.

– Jag blev maskinbefälselev på Johnsonlinjen, som åkte mycket till framförallt Nordamerika.

Efter sjöbefälsskola och utbildning till sjöingenjör i Göteborg blev det otaliga resor till Nord- och Sydamerika.

– På den tiden låg vi länge i varje hamn. Jag har varit i Buenos Aires och upplevt karnevalen i Rio de Janeiro. Hawaiis fantastiska sandstränder och att äta solvarm ananas samt besök i El Salvador och Costa Rica är andra minnesvärda saker.

Därefter väntade tjänstgöring vid flottan i Östersjön innan han fick jobb som provningsingenjör på Stal Laval (nuvarande Siemens) 1974. Sedan jobbade han dessutom på serviceavdelningen och trivdes så bra på företaget att han stannade i 40 år.

Ända sedan flytten till Finspång har han varit engagerad ledare i Friluftsfrämjandet.

– Vi tog med våra barn in i friluftslivet och de har i sin tur tagit med sina barn, säger Jens Rinman.

Under hans engagerade ledarskap har såväl föreningen som aktiviteterna i Lunddalen fått ett rejält uppsving. Mängder av aktiviteter, nya satsningar, integrationsprojekt, driftarbete, Friluftsfrämjandet i Finspång har ökat medlemsantalet med 25 procent det senaste året.

Att Jens närmar sig 70 år syns det inga spår av.

– Målet är att vara lika pigg som jag är i dag, som 80-åring. Jag går alltid "all in" och ser mig själv som en livsstilsnjutande tidsmiljonär.

Han hyllar alla duktiga ledare, men skulle gärna se att fler hjälper till och efterfrågar en föryngringsprocess.

– Målet är att få igång en barn- och ungdomsverksamhet igen. Vi hoppas att fler barnfamiljer ska upptäcka oss. Vi behöver föryngra föreningen. Många i styrelsen som suttit länge har gjort ett jättejobb. Vi har startat ett föryngringsarbete och det kommer vi fortsätta med. Vi utbildar våra ledare själva inom Friluftsfrämjandet.

– Vi vill skapa fler aktiviteter för alla åldrar, konstaterar Jens Rinman.