Får aktiviteterna att flöda

Han har arbetat flera år till sjöss, jobbat på Siemens i 40 år, hela tiden med friluftsliv som ledord. Friluftsfrämjandets ordförande Jens Rinman har fått aktiviteterna att flöda i föreningen.

29 november 2017 07:00

Femte finalisten i tävlingen Årets Finspångare har haft friluftslivet med sig som en naturlig del av vardagen ända sedan barnsben.

– Min far var väldigt intresserad av friluftsliv. Vi är tre bröder som tidigt drogs med ut för att tälta, åka skidor och skridskor, berättar Jens Rinman.

69-åringen är född i Västervik, men flyttade som tvååring till Alkvettern i Värmland. Redan som 16-åring tog han beslutet att gå till sjöss.

– Jag blev maskinbefälselev på Johnsonlinjen, som åkte mycket till framförallt Nordamerika.

Efter sjöbefälsskola och utbildning till sjöingenjör i Göteborg blev det otaliga resor till Nord- och Sydamerika.

– På den tiden låg vi länge i varje hamn. Jag har varit i Buenos Aires och upplevt karnevalen i Rio de Janeiro. Hawaiis fantastiska sandstränder och att äta solvarm ananas samt besök i El Salvador och Costa Rica är andra minnesvärda saker.

Därefter väntade tjänstgöring vid flottan i Östersjön innan han fick jobb som provningsingenjör på Stal Laval (nuvarande Siemens) 1974. Sedan jobbade han dessutom på serviceavdelningen och trivdes så bra på företaget att han stannade i 40 år.

Ända sedan flytten till Finspång har han varit engagerad ledare i Friluftsfrämjandet.

– Vi tog med våra barn in i friluftslivet och de har i sin tur tagit med sina barn, säger Jens Rinman.

Under hans engagerade ledarskap har såväl föreningen som aktiviteterna i Lunddalen fått ett rejält uppsving. Mängder av aktiviteter, nya satsningar, integrationsprojekt, driftarbete, Friluftsfrämjandet i Finspång har ökat medlemsantalet med 25 procent det senaste året.

Att Jens närmar sig 70 år syns det inga spår av.

– Målet är att vara lika pigg som jag är i dag, som 80-åring. Jag går alltid "all in" och ser mig själv som en livsstilsnjutande tidsmiljonär.

Han hyllar alla duktiga ledare, men skulle gärna se att fler hjälper till och efterfrågar en föryngringsprocess.

– Målet är att få igång en barn- och ungdomsverksamhet igen. Vi hoppas att fler barnfamiljer ska upptäcka oss. Vi behöver föryngra föreningen. Många i styrelsen som suttit länge har gjort ett jättejobb. Vi har startat ett föryngringsarbete och det kommer vi fortsätta med. Vi utbildar våra ledare själva inom Friluftsfrämjandet.

– Vi vill skapa fler aktiviteter för alla åldrar, konstaterar Jens Rinman.

Jens Rinman

Ålder: 69.

Familj: Fru. Tre barn. Sju barnbarn i åldrarna 1–13 år.

Bor: Hus i Falla.

Intressen: Familj och vänner. Friluftsliv i alla former. Tycker om att snickra. Knivtillverkning.

Det bästa med Finspång: Närhet till det mesta. Möjligheter för alla, bara att ta för sig. Finspång ligger otroligt centralt i Sverige.

Varför tror du att du nominerades? Det finns sannolikt de som ser att det händer nåt. Det uppskattas och att det görs för alla. Entusiasm och engagerat ledarskap.

Bra att veta: Omröstningen öppnar den 1 december. Priset delas ut under Seniorgalan i Kulturhuset den 30 januari 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson