– Jobbet med grönsaker verkligen vuxit snabbt på bara ett år och nästa år hoppas vi fördubbla verksamheten, säger Mikael Book, 32, som bor i Boka i Grytgöl tillsammans med Isabelle Nilsson, 28.

Fördubbla verksamheten?

– Ja, under vintern ska vi försöka bygga ett stort växthus á 60 kvadratmeter och även utvidga växtytorna utomhus från dagen 1 000 kvadratmeter till 1 500 kvadrat. Så nästa år hoppas vi kunna fördubbla antalet prenumeranter till 20.

Artikelbild

| Mikael Book framför lådorna som fylls varje vecka med grönsaker till de prenumeranter som han fått inom Finspångs kommun.

Berätta om det här med prenumeranter?

– När vi utökade odlingarna fick vi en idé att börja sälja grönsaker också och via facebook var det tio personer som anmälde sig som prenumeranter. Så sedan i början av juli och 14 veckor framåt, får de nu en låda med grönsaker levererat hem till sig varje vecka.

Och vad är det i lådan?

– Det varierar efter vad som vuxit fram vecka för vecka, säger Mikael. Och en viktig sak är ju att vi alltid skördar samma dag som vi har leveranser, för att det ska vara så färskt som möjligt.

Artikelbild

| Vitlöken har hängts upp i väntan på att levereras till prenumeranterna framöver.

Jobbar ni båda två med grönsaksodlingen?

– Nej, det är huvudsakligen jag som gör det, säger Mikael. Och sedan hjälper Isabelle till, vid sidan om sitt jobb som konstnär.

Artikelbild

| Röd spetskål, en nyhet i år i Mikael Books odling, skördades nu för veckans lådprenumeranter.

Och vad är det ni odlar?

– Det är allt möjligt, från olika löksorter, sallader, kålsorter till lite mer exklusiva sorter som ananasphysalis. Totalt är det säkert 50 olika sorters grönsaker.

Artikelbild

| Egna grisar och även höns finns hemma hos Isabelle Nilsson och Mikael Book. - Men grisköttet och äggen är bara till oss själva, säger Mikael.

– Dessutom brukar jag åka runt på marknader, som Hell´ste marken och vi brukar även sälja kassar med grönsaker på nätet, vid sidan om prenumerationerna.

Och nästa år?

– Då hoppas vi att nya växthuset står klart och att vi växer till 20 prenumeranter. Då bör vi gå runt ekonomisikt också med den här verksamheten, som började med en famljesatsning och slutade med företagande!