Eldningsförbud hävs

Eldningsförbudet i Östergötland är upphävt från och med idag torsdag. Orsaken är regnet och det svalare vädret som gjort att brandrisken gått ner.

2 maj 2019 13:39

Efter middagen på torsdagen den 2 maj gick Länsstyrelsen Östergötland ut med beskedet att det eldningsförbud som rått den senaste dryga veckan i länet nu upphävs. Orsaken är – som säkert många noterat de senaste dagarna – att temperaturerna gått ner och att det regnat ordentligt på sina håll i länet. Detta har lett till att brandrisken gått ner i skog och mark i Östergötland.

Bedömningen som länsstyrelsen gjort är tagen utifrån SMHI:s prognoser men också i samråd med länets räddningstjänster och krisaktörer. Länsstyrelsen Östergötland skriver dock att: "Det kan fortfarande vara torrt i marker på vissa håll i länet och fortfarande ska eldning genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar.".

Eldningsförbudet gjorde att det inte blev några majbrasor och inte heller fyrverkerier under länets valborgsmässofiranden i tisdags – väderomslaget kom helt enkelt några dagar för sent. Förbudet upphör att gälla från och med torsdagen den 2 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa