"Det tror jag bara är en formsvacka"

"Jag är inte det minsta orolig för att våra jobb är i farozonen", säger Jonny Persson, vice ordförande IF Metall, Siemens.

24 maj 2019 06:00

Jonny Persson är en av de fackligt ansvariga på IF Metall vid Siemens i Finspång. Han nämner att det nyligen hållits ett stormöte.

– Det handlade om att vi ska bli ett nytt bolag. Förutom Gas and Power ska vi även satsa på vindkraft. Siemens har mycket vindkraftverk i Spanien.

Han har också läst att det förts diskussioner om att sälja bolagets gasturbinenhet, till exempelvis Mitsubishi Heavy Industries.

– Men det tror jag inte på överhuvudtaget. Jag tror inte någon aktör vill gå in och köpa, när Siemens ändå behåller namnet. Sedan vet vi inte om det kan bli aktuellt med något samarbete framöver, säger Jonny Persson.

Gasturbinförsäljningen har minskat.

– Men det tror jag bara är en formsvacka. Dessutom är vi redan på god väg när det gäller vätgas, som kommer slå bra.

Antalet konsulter är färre på Finspångsföretaget, jämfört med tidigare.

– Men vi har fortfarande närmare 600 konsulter. Det blir högre kostnader och mycket pengar som används istället för att anställa, säger Jonny Persson.

Finns det någon oro för att ni ska behöva minska personalstyrkan?

– Nej, vi har alltid lyckats parera. När ångturbinverksamheten flyttades till Tyskland 2013, klarade vi ändå att behålla personalstyrkan. Men jag skulle vilja se att vi har full takt i verkstan, det har vi inte nu. Därför fiskar vi på annat att göra. Tillverkning av flygplan och flygplansmotorer är exempel på diskussioner som förs, konstaterar Jonny Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson