Vi har tidigare berättat att kommunen ska provmöblera Bergslagstorget. Tanken är att de möblerade ytorna ska vara flexibla, årstidsbaserade och att platsen ska vara inbjudande, så att fler vill vistas i centrum.

Nu är det klart att premiärtemat hänger ihop med nycirkusfestivalen Cirkusslottet, som arrangeras 10-19 augusti.

– Vi ska knyta an till det uppdrag vi fått att provmöblera torget i sommar och valet blev cirkustema, säger säger Mats Johansson, samhällsplanerare, Finspångs kommun.

Artikelbild

| Samhällsplanerare Mats Johansson, trafikstrateg Helena Wastesson och trafikingenjör Joakim Joge, visar var torget ska möbleras med cirkustema. Saknas på bilden gör naturvårdssamordnare Marika Sjödin, som också ingår i gruppen Bergslagstorget 2018.

Under måndagen inleddes det förberedande grävarbetet på torget. Resultatet ska bli en cirka 170 kvadratmeter stor "cirkusmanege" för lek och träning. Slå kullerbyttor, gå på händer, balansera och hoppa hage är exempel på vad du kan göra.

Runt manegen ska det ligga 600 kvadratmeter grönt gräs. Där går det att sitta på bänkar, soffor, prova hängstolar och njuta av träd och blommor. Det finns dessutom ett utebibliotek och på Bergslagsvägen går det att spela schack i storformat och fia med knuff. Det kommer finnas något att göra för alla åldersgrupper.

– Vi kommer att ha en invigning, målet är att allt ska vara klart runt midsommar, säger Helena Wastesson, trafikstrateg, Finspångs kommun.

För att skapa sommartorget 2018 kommer sträckan på Bergslagsvägen utanför Joans att stängas av för biltrafik från och med 11 juni.

Artikelbild

| Under måndagen inleddes det förberedande grävarbetet på torget.

– Viktigt att poängtera är att allt som placeras på torget ska återanvändas på andra platser i kommunen, konstaterar Joakim Joge.