ABBA spelade i Regna för 2 400 kronor

För 40 år sedan gjorde ABBA en av sina första spelningar i hembygdsgården i Regna.

– Min pappa Gösta fick mycket skäll för att han bokade ABBA för 2 400 kronor, men han mådde väldigt bra efteråt, säger Arne Hultqvist.

3 juni 2013 14:55

Söndagen den 17 juni 1973 gjorde gruppen ABBA en av sina första konserter under namnet ABBA vid hembygdsgården i Regna. Dagen efter hade Folkbladet Östgöten en artikel från konserten med rubriken ”Spelmanslåtar och Svensktoppen bäddade för knallsuccé i Regna”. Enligt rubriken framgick det inte alls att ABBA var huvudnumret för hembygdsdagen.

– Min far Gösta Hultqvist skötte bokningarna för Regna hembygdsförening. Han bokade ABBA redan 1972. Då var de inte kända och pappa fick så mycket skit för att han betalade 2 400 kronor för deras framträdande. Alla trodde att det skulle gå med brakförlust, säger Arne Hultqvist.

Sedan kom genombrottet med ”Ring ring” i melodifestivalen 1973 och Stickan Andersson försökte bryta kontraktet med hembygdsföreningen utan att lyckas.

– Det kom en bra bit över 2 000, närmare 3 000 personer till konserten. Det brukar komma 400-500 totalt på en hembygdsdag annars. ABBA höjde gaget till minst 15 000 kronor efter genombrottet. Pappa var rätt nöjd med sin bokning, berättar Arne Hultqvist.

Gösta Hultqvist var festkassör i Regna och bokade bland annat orkestrar och band till Hasselbackens festplats. Men att ett av världens största band med fans över hela jordklotet, vars musik ofta beskrivs som tidlös, har spelat på hembygdsgården i lilla Regna är ett både roligt och otroligt minne.

Läs mer i tisdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!