Mysigt på Mariagården

Med trollerikonster som fick både stora och små att kikna av skratt, godis och fika dansades julen ut på Mariagården på lördagen. Fler än vanligt dök upp på den lyckade tillställningen

9 januari 2012 05:39

På lördagen var det dags för julgransplundring på Mariagården i Finspång. Trollare Rolle underhöll och det var dans kring granen, Tomte, godis och fika. Det var Finspångs Riksteaterförening tillsammans med NBV som arrangerade hela kalaset.

- Det är ungefär 80 personer här, plus vi som arrangerar det då. Många fler än förra året, det är jätteroligt. Men jag är rädd att mina hembakade bullar inte ska räcka, säger Solweig Andersson.

Hokus pokus

Göran Klyve under håller både stora och små med sina trollerikonster.

- Vill ni lära er att trolla? Man måste kunna säga hokus pokus, filiokus. Sedan gör man en rörelse över magen, det blir då en magisk rörelse, eller hur, säger han.

Sedan börjar en trollerishow som får både stora och små att skratta. Färger kommer i en tom målarbok, en trollstav blir till en orm och så har vi Görans katter. En vit och en svart i pappersmaterial.

- Det här är mitt bästa trick, det har jag fått medalj för ska ni veta, förklarar trollkarlen.

Men barnen är sluga och ser att Göran vänder på katterna så får de en annan färg.

- Såg ni det? Jag som gjort detta trick i Norrköping i flera år. De har minsann aldrig räknat ut det! Ni är smarta här i Finspång, jag säger då det.

Men det hela slutar med att katterna blir både röda och gröna och där slutar smartheten för publiken.

Showen avslutas med att Göran ska göra trollerigodis. Mängder med salt, ett ägg, lite socker, senap och krydda kokas i hans hatt så att lågor uppstår.

- Ett tips då man gör godis är att ha i tandkräm och diskmedel. Då slipper man både hål i tänderna och att diska, säger han smart.

Men vad kommer ut ur hatten om inte små fina godisar som bildar ett godisregn över barnen. Att Göran har trollat sedan han var sex år ungefär, och har vunnit SM i barntrolleri märks tydligt.

Godis och dans

Efter trolleriet är det dags för dans kring granen. Och om barnen har tur så kommer Tomten att dyka upp med små godispåsar till alla. Men innan dess bullas det upp fika. Tonen är hjärtlig mellan arrangörerna som styr i köket.

- Visst har vi trevligt på våra möten. Såhär roligt har vi alltid. Hörde du att barnen blev helt i extas av trolleriet? Det känns himla bra. Men jag kan inte dansa för jag har så stela ben, säger Lars-Göran Torstensson.

- Inget ser han heller, säger Solweig Andersson, skrattar gott och fortsätter;

- Förr om åren hade vi julgransplundringen i Folkets Hus, men på senare år har vi varit här på Mariagården. Vi brukar vara först ute, det måste man annars kommer det inga barn, säger Solweig Andersson och bjuder på en hembakt bulle.

Nu har de köpt bullar så att fikat ska räcka till alla gäster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!