Debut på museum

För första gången hamnar nu ett av konstnären Marie Åkerlunds verk på ett museum. Närmare bestämt på museet European Art Museum i Danmark.

11 augusti 2017 06:45

– Det känns fantastiskt kul att jag nu lir representerad på ett museum, säger Marie som bor i Lotorp. Det känns som att jag härmed får vara en del av konsthistorien, eftersom ett verk som köps in av ett museum ju är tänkt att stanna där för alltid.

Vad är det för målning, som museet köpt in?

– Den heter "A mother´s speech", det vill säga En mamma tal, säger hon. Och den 1 september åker jag själv dit, för att vara med om en liten ceremoni, där jag dels kommer att få ta emot ett diplom, dels göra ett besök hos borgmästaren Steen Hasselriis i Fredriksvaerk, som vill hälsa mig välkommen.

Var ligger Fredriksvaerk?

– Det ligger sex mil norr om Köpenhamn och jag ser verkligen fram mot den här resan och installationen av mitt verk på deras museum.

Det här känns som kulmen, på ett intensivt år för dig, med utställningar tidigare i år i bland annat New York och Tyskland?

– Ja, det har varit ett mycket spännande och intensivt år för min del, med mitt deltagande i världsutställningen ArtExpo i New York och separatutställningar i Finsterwalde i Tyskland och i Wien i Österrrike. Dessutom hann jag även med en glasutställning på Reijmyre Glasbruk.

– Faktum är, tillägger Marie Åkerlund, så är det ännu mer på gång i år i form av deltagande i en samlingsutställning på Konstforum i Norrköping och sedan en egen utställning hos Finspångs Konstförening i oktober.

Du har fullt upp, känns det som?

– Ja, det har verkligen hänt mycket de senaste åren. Jag har mött så många intressanta människor och sett många spännande miljöer och allt detta har varit otroligt inspirerande för mig som yrkesverksam konstnär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström