Finspång ”Jag kan knappt gå idag", sa Adam Störe när vi träffades en eftermiddag tidigare i veckan. Försäsongsträningen har dragit igång i FAIK Bandy och det är många "utfallssteg" och "backträning" som tar ut sin rätt i den nu 28-årige Störe juniors kropp.

Adam Störe var med i bandylaget för några år sedan då det var spel i allsvenskan; den näst högsta serien som gällde. 2015 lämnade han Finspång och bandyn för att arbeta i USA och Tyskland, i samband med att laget åkte ner i division 1.

"Nu har vi ett mycket bra lag och en bra inställning i truppen. Jag hoppas verkligen att vi ska kunna ta oss tillbaka till allsvenskan det här året", sa Adam.

Han berättar att han inte har tränat så mycket under de senaste åren, han har snarare fokuserat på arbetet. Nu ser Adam dock med tillförsikt fram emot en ny bandysäsong med allt vad det innebär.

"Jag älskar bandy, och jag gillar sammanhållningen och gemenskapen i laget. Det är kul att försäsongsträningen är igång, och snart går vi på is", sa Adam Störe som är tredje generationen Störe/Persson i FAIK bandy.

"Min farfar Ragnar Persson var en duktig bandyspelare i FAIK har jag fått berättat för mig. Min pappa Pelle Störe (Ett taget släktnamn från Norge) spelade inte så mycket bandy för egen del. Han var ändå under många år en drivande kraft i FAIK bandy genom sitt arbete i ungdomssektionen, styrelsen, sponsring och med marknadsföring", berättade Adam.

Vi satt i köket hos Adams mamma Marie i den lilla byn Brestorp ungefär "10 minuter från Gränges" som Adam beskrev vägen för mig. Pelle och Marie byggde sitt fina hus 2012. Strax efter det att Adam Störe flyttade hem till Finspång igen vid årsskiftet 2018/2019 så avled Pelle i en aggressiv cancersjukdom; inte ens sextio år fyllda.

"I och med att pappa var sjuk när jag kom hem så flyttade jag tillfälligt in i ett eget hus härute hos mamma och pappa för att kunna hjälpa till med snöröjning och andra praktiska saker som pappa inte orkade med. När pappa dog så kändes det bra att bo i närheten av mamma så att vi kunde hjälpas åt med allt, det såg jag som en självklarhet. Nu ska jag snart hitta nåt eget boende inne i Finspång men jag trivs fint att bo här ute i skogen, speciellt under sommaren, så det är ingen brådska", sa Adam.

Uppväxten i en företagarfamilj - Garageportexperten och Team Störe AB - har satt sina spår hos honom.

"Vi barn var ju en del av alltihop. Svarade i telefon på pappas kontor, var med ute vid kundträffar och på mässor. Det var just på en mässa i Tyskland för Team Störe som jag fick kontakt med företaget som jag sedan kom att jobba för. Det var ett globalt företag som levererade portautomatik till pappas företag", berättade Adam.

Vid tiden för den ovan nämnda mässan i Tyskland hade Adam hunnit skaffa sig lite arbetslivserfarenhet - bland annat som installatör av garageportar och från bankarbete - samt även läst nationalekonomi vid Linköping universitet. Nu dök det upp en chans att få arbeta med sälj och marknadsföring i portautomatikbolagets dotterföretag i Charlotte, North Carolina i USA. Det hela utvecklades till ett erbjudande om en fast anställning på bolagets huvudkontor i Stuttgart i Tyskland, något som Adam nappade på direkt.

"Det var en härlig tid med ett utmanande arbete. I och runt Stuttgart ligger dessutom många stora företag som Mercedes, Porsche och Bosch och där fanns massor med yngre människor som arbetade och studerade och som var i ungefär samma läge i livet som jag var. Här träffades min flickvän och jag och från åren utomlands har jag många vänner och kontakter runt om i världen", berättade Adam.

Nu arbetar han på säljsidan på Gränges i Finspång. Flickvännen är amerikanska och arbetar som kemist i San Francisco. Planen är att paret så småningom ska kunna slå sina påsar ihop i Finspång i Sverige.

"Jag har utvecklats och trivts mycket bra med mina jobb utomlands. Men jag ville hem och nu är det skönt att vara tillbaka. En extra skön sak med Finspång är ju att världen verkligen är här. Vi har flera stora globala företag. Till exempel är Gränges produktionsanläggning i Finspång Europakontor i koncernen. Här finns många duktiga människor och bra jobb. Och som jag har längtat efter att få vara en del i ett bandylag igen", sa Adam Störe och log stort.”