Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bröderna borrar för tillväxt

Geoenergi. Sedan bröderna David och Martin Johansson gick in i firman har verksamheten utvecklats och breddats.

Geoenergi. Sedan bröderna David och Martin Johansson gick in i firman har verksamheten utvecklats och breddats.

Foto: Mikael Grip

Företagande2018-01-12 12:00

Var allt hade sin början är svårt att säga. Men säg för enkelhets skull att allt började när Jonny Pettersson och Madelaine Johansson fattade tycke för varandra där någonstans i mitten av 1970-talet. När de möttes var det redan bestämt att Jonny skulle åka och arbeta på en päronodling i USA. En av baktankarna med jobbet i USA var att Jonny avsåg att stanna overthere så pass länge att han kunde köpa en amerikanare och ta den till Sverige utan att betala accis och tull. Kärleken är dock som den är. Jonny åkte hem till Madelaine i Finspång ett 1/2 år tidigare än vad som var planerat. Så amerikanaren blev inte så avgiftsfri som han tänkt sig.

När Jonny kom hem till lantbruket som hans föräldrar drev hade de just anlitat en brunnsborrare. Jonny hade tid och intresse och hjälpte brunnsborraren i arbetet. Det ena gav det andra och vad det led så fick han köpa brunnsborrarens borrigg till ett bra pris.

Där någonstans föddes FBB Finspångs Brunnsborrning. Idag driver sönerna David och Martin familjeföretaget som har 25 medarbetare. Mamma Madelaine sitter i receptionen och fixar och ordnar med det mesta. Pappa Jonny är ”senior advisor” berättar David Johansson – som nu är vd i företaget – när vi ses i bolagets lokaler på Industrivägen 2 - 4 alldeles intill Värmeverket i Finspång.

Enligt David är pappa Jonny en mästare på vatten.

”Han tar alltid det första kundbesöket när det gäller borrning för vattenbrunnar. Jonny har en unik känsla för terrängens och topografins möjligheter att hysa vatten”, sa David medan jag passade på att busa lite med de enormt trevliga wachtelhundarna Axa och Allie som följer med husse till jobbet.

Axa och Allie är en familj i familjen. Axa är mamma till sju månaders gamla Allie.

”Mamma och pappa har gjort ett fantastiskt arbete och lagt grunden för att vi kan ligga i framkant när det gäller teknik och arbetsmoral. Nu bygger vi vidare och försöker utveckla företaget tillsammans med alla de fantastiska och motiverade medarbetare som vi jobbar ihop med”, sa David.

Som många företagarbarn är David ”uppväxt” i firman. Pappa Jonny arbetade ute på fältet i veckorna och på helgerna gjorde han kundbesök. David berättar att han ”hängt med i barnvagnen” till en hel del av de ungefär 7000 vattenbrunnskunder som Jonny besökt under årens gång. Men det var först 2007 som David på allvar gick in i firman. Då hade han utbildat sig till civilingenjör på KTH i Stockholm. Lillebror Martin som är civilekonom kom in i företaget 2010.

När jag skulle fotografera bröderna frågade jag Martin vilken titel jag ska sätta på honom?

Martin frågade David: ”Vad har du sagt att du är?”

David svarade: ”Jag har sagt att jag är vd.”

”I så fall är jag ekonomichef”, sa Martin.

Den där ordväxlingen säger mycket om såväl andan i företaget som vad den vittnar om psykologiska insikter.

”När jag talar med stora kunder och partners som till exempel IKEA eller Skanska så är det inget konstigt alls att uppträda som ekonomichef medan ekonomichefstiteln kan framstå som lite udda när jag är ute hos en enskild bergvärmekund ute på landet”, sa Martin.

Från början var verksamheten helt inriktad på att borra vattenbrunnar. Sedan mitten på 1990-talet har borrning för bergvärme/kyla kommit starkt och på senare år har även större entreprenadborrningar blivit en del av firmans utbud.

”Vårt största jobb hittills är Rustas centrallager i Norrköping. Där borrade vi 100 borrhål med sammanlagt 24 000 borrmeter. Bergvärmen/kylan – eller Geoenergin som vi hellre säger – är ju klassad som en förnybar energikälla. Många stora företag och fastighetsägare, som till exempel IKEA är angelägna om att vara klimatvänliga hela vägen så vi ser en ökad efterfrågan också från större kunder”, berättade David.

Han tycker det är bra att driva företag i Finspång. Här finns många ”praktiska och arbetsamma” människor och flera industriföretag att samverka med. David uppskattar satsningarna som gjorts på till exempel Arena Grosvad, CNG, Vallonbygdens höghus och det nya Vårdcentrum som byggs just nu. Även om de gärna hade sett att Region Östergötland valt en mer klimatneutral och miljövänlig energikälla i form av geoenergi eller ett kombinationssystem av både fjärrvärme och geoenergi då det idag finns många goda exempel på sjukhus och andra fastigheter inom offentlig sektor som nyttjar geoenergi.

”Finspång ligger bra till. Inom en tolv mils radie når vi merparten av våra kunder. Det enda som stör är den låga standarden på riksväg 51 mot Örebro”, sa David.

Bröderna tänker sig en fortsatt tillväxt i företaget.

”Står vi still så riskerar vi gå bakåt eftersom konkurrenterna rör på sig. Men vi ska växa kontrollerat och utan att tappa i kvalitet. Det finns inga utbildningar och skolor speciellt för vår bransch så företagets kompetens bygger på att erfarna medarbetare lär upp nya. Därför växer vi i takt med medarbetarnas kunskaper och erfarenheter”, sa David Johansson.

Finspång

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!