Bra start för turbinmuseet

Över 800 besökare räknades in i fjol, till Finspångs nyaste museum, det vill säga turbinmuseet i Orangeriet bakom Finspångs slott.

4 januari 2016 09:58

– Med tanke på att museet öppnades i slutet av maj, är vi mycket nöjda med den publiktillströmning som det här nya museet fick i fjol, säger Inger Welander, som lett och leder den aktiva gruppen bakom museisatsningen. Och det känns jätteroligt att Finspång äntligen fått ett eget turbinmuseum

Är det några speciella besökare som kommit till museet?

– Det är många turister, både svenska och utländska och här har vi noterat att vi fått besök av många från Tyskland, säger Inger Welander. Men även en hel del människor som kommit till Finspång för att besöka Siemens har tittat in på museet.

Har skolorna i Finspång upptäckt det här nya museet än?

– Nej, vi har inte hunnit bearbeta skolorna än, men det är givetvis vår målsättning att få hit många skolklasser och visa dem en viktig del av Finspångs historia. Än så länge är det nog bara elever från Curt Nicolin-gymnasiet som varit här från skolvärlden.

Har ni redan fått in nya prylar att visa upp i museet, sedan invigningen i maj?

– Vi får hela tiden in nya saker från privatpersoner och dödsbon och som hör till turbinhistorien i Finspång, berättar Inger Welander. Och vår målsättning är att då och då byta ut en del utställda saker mot nya, för att på det viset förändra museet och hålla liv i utställningarna.

När öppnas museet för 2016?

– Det gör vi torsdagen den 14 januari och det är just torsdagar som är vår officiella öppetdag av museet. Utöver det tar vi också emot bokade grupper vid andra tidpunkter under veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!