1980 var året som verkligen satte Finspång på idrottskartan. Vid OS i Moskva tog simmarna Pär Arvidsson och Bengt Baron guld på 100 meter fjäril respektive 100 meter ryggsim.
– Simning var en av de första idrotterna vid OS. Expressens löpsedel var: ”1) Finspång - två guld 2) Sovjet – ett guld”. Jag var med på plats i Moskva och när vi kom tillbaks till Finspång var 10 000 på plats för att hylla guldhjältarna. Det var helt otroligt, berättar Björn Larsson.
Han är uppvuxen i Lotorp och valet av sport föll sig naturligt för honom.
– Min pappa Lars Larsson kallades den ”simmande riksdagsmannen”. Förr i tiden fanns det två simklubbar: Simklubben Lore och Finspångs Simsällskap. När simhallen byggdes 1967 bildades Finspångs Simklubb. För att få sponsorer frågade vi om företaget Korrugal ville stödja oss. Namnet Korrugal betyder vågrörelse, vilket passade utmärkt.
SK Korrugal blev verklighet och Björn blev tränare redan vid 19 års ålder.
– Vi hade tillgång till simhallen jämt. Anledningen till att vi nådde så stora framgångar är att simmare inte är rädda för barriärer, de fattar dom inte. Min storebror kunde bli ”Sum-simmästare”, det var inte så svårt. Arvidsson och Baron hade målen att sätta världsrekord. Vi cyklade från Bergska skolan till simhallen på ett par minuter. Träningen bestod av två simpass och ett styrkepass varje dag, säger Björn.
Han har fortfarande regelbunden kontakt med både Pär Arvidsson och Bengt Baron. Guldsimmarna har även varit framgångsrika i yrkesliven. Pär som investerare och ekonomisk rådgivare i Kalifornien och Bengt i form av många olika chefsposter i Sverige.
Pärs barn Erik är juniorvärldsmästare i störtlopp medan Karl satsar på simningen och deltog vid sommarens SM (J-SM-guld och SM-brons) i Norrköping, precis som Bengts dotter Linda.
I unga år jobbade Björn på Stals (nuvarande Siemens) redovisningsavdelning, med målet att bli revisor. Men yrkeskarriären tog en annan väg, till Stockholm, där han bland annat innehaft jobb som vd för en reklambyrå och vice vd och koncernmarknadsdirektör för Swedbank.
Sedan två och ett halvt år är han marknadsdirektör för Coop Sverige och han är till exempel ansvarig för namnbytet i samtliga Coops 680 butiker i landet.
– Förr i tiden var det två saker som satte Finspång på kartan. Förutom OS-gulden var det Viberga, som var som Ullared. De sålde för en miljard på 1980-talet, konstaterar Björn Larsson.