Cancer Cancergalan i Risinge kyrka i Finspång 20 oktober 2018 blev en stor framgång. Succén kan mätas på flera bredder och djup. Insamlingen till Cancerfonden pågår ännu några veckor. Enligt Insamlingsgeneralen och Cancergala entreprenören Per-Erik Störe så kan det emellertid redan nu slås fast att målet 200 000 kronor har passerats med viss råge. En annan stor framgång som manifesterades i Cancergalan var det stora enskilda engagemanget hos medborgarna. 700 personer köpte biljett och deltog i galan. 130 medverkande i orkestrar och band ställde upp utan ersättning. Finspångs församling ställde genom kyrkoherden Karl Magnus Hansson och hans medarbetare upp med Risinge kyrka. Medarbetare från Finspångs räddningstjänst, polis och ambulans fanns på plats utanför kyrkan i ett par timmar. Ett 40-tal små och stora företag gick in ekonomiskt i galan. Alla dessa enskilda beslut från enskilda människor och deras vänner och familjer bildar tillsammans en stor samhällskraft. Det civila samhället sitter inte med armarna i kors i muttrande väntan på att det offentliga samhällets sjukvård och forskningsanslag ska ordna allt på egen hand. Tvärtom skulle man kunna säga att det civila samhället genom sådana här galor föser det offentliga framför sig.

Jag har själv haft förmånen att vara med på ett hörn i arbetet med Cancergalan i Finspång. Våra tidningar i Finspång Norrköpings tidningar och Folkbladet har genom Östgöta media stöttat evenemanget med annonser.

Resan fram till galan har även skildrats i ett antal artiklar i Folkbladet under sensommaren och hösten. 27 juli publicerades den första artikeln där jag intervjuade Per-Erik Störe och Karl Magnus Hansson på en parkbänk utanför Risinge Kyrka: Hjälp Störe fylla kyrkan.

Några av de läkare och sjuksköterskor som behandlat Per-Erik Störe på Universitetssjukhuset onkologi- och kirurgiavdelningar har ställt upp för intervjuer inför galan. Det har varit lärorikt och känslosamt att tala med dessa kunniga, erfarna och empatiska personer. 31 augusti kunde intervjun med Maria Albertsson läsas: "Cancer är en folksjukdom". Hon är professor i onkologi/cancersjukdomar och överläkare i Linköping och har även utbildat sig till psykoterapeut. Hon vill ”behandla hela människan och se till både kropp och själ”, sa hon i vårt samtal. Maria Albertsson medverkade även på galan 20 oktober med ett mycket uppskattat tal i den fullsatta kyrkan.

21 september släppte vi en intervju jag gjort med räddningschefen i Finspång Peter Kindblom. I artikeln "En brandbil vid kyrkan" berättade Kindblom att: "Det är självklart för oss att vara med vid sådana här tillfällen då det samlas mycket folk. När det dessutom handlar om en så viktig sak som cancer så är det än mer naturligt för oss att vara med”.

28 september publicerade vi en intervju med Linda Lundgren; kirurg och överläkare på sektionen för övre abdominell kirurgi på US i Linköping. Hennes arbete som läkare och forskare är således inriktat på cancersjukdomar i övre tarmsystemet. Hon har "skurit" i Per-Erik Störes lever. I intervjun "Linda Lundgren kan lura levern" sa hon bland mycket annat: "Per-Erik bidrar till att synliggöra möjligheterna på ett sätt som sprider hopp och ökad framtidstro hos många drabbade och som ger ökad arbetsglädje och stolthet för oss i vården."

5 oktober var det dags för sjuksköterskan Monica Olofsgård att framträda i Folkbladet. I artikeln "Den bästa presenten till en 60-åring" berättade hon om sitt arbete på onkologavdelningen på US i Linköping. "Vi hr patienter som under flera år kan komma hit för att få cytostatika för att hålla cancern i schack och en del av dem går som barn i huset, lär känna andra patienter här och deras familjer, så mitt i all sjukdom, ångest och död finns det väldigt mycket skratt och glädje här hos oss", sa Monica Olofsgård.

12 oktober kunde min intervju "Bärbel Jung är född optimist" läsas i Folkbladet. Bärbel Jung är verksamhetschef på Kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. "Hon är ny i det uppdraget. Men hon är gammal i vården. Och hon är känd för att vara rak och uppriktig", konstaterade jag i intervjun. Även Bärbel Jung hade möjlighet att vara med på Cancergalan i Risinge kyrka den 20 oktober.

19 oktober rundade jag av intervjuserien med artikeln "Störes cymbaler klingar vidare". Vi talades vid om det år som gått sedan han fick sitt besked om cancer i tarmen som spritt sig till levern. Under galan i Risinge kyrka fick Störe hoppa in i Frälsningsarméns orkester och spela just cymbaler.

Ulla Ericsson rapporterade med ord och film från Cancergalan. Samma dag 20 oktober kunde hennes reportage läsas och beskådas i Folkbladet.

Berättelsen om just den här galan är därmed kommen till sitt slut. Vi kommer så klart att rapportera om den totalinsamlade summans storlek så fort den är färdigräknad. Kanske kommer det också någon nyhet från den nationella Cancergalan 7 januari 2019. Per-Erik Störe och hans familj kommer att vara på plats; det vet jag.

Berättelsen om kampen mot cancern fortsätter dock; sannolikt för mycket lång tid framöver. Det är en kamp för de som drabbas av sjukdomen, för deras familjer och vänner, för sjukvårdens medarbetare och för cancerforskningen som pågår dygnet runt och överallt.

Händelserna i och omkring Risinge kyrka är en liten del av allt som görs för att förbättra situationen.