Yrke: Begravningsentreprenör
Att lyssna och ta hand om det praktiska. Det är en begravningsentreprenörs främsta uppgift.- Jag blir påmind om att ta vara på dagen när jag ser allt som kan hända, säger Per Westergren.
Foto:
- Jag ska inte matcha de anhörigas sinnesstämning, utan hjälpa till att förverkliga deras önskemål, säger Per.
Han har ägt Finspångs begravningsbyrå i två år och Timglaset i Norrköping i nio. I branschen har han varit i tolv år. Per tog över efter sin pappa, fast det inte var tänkt så från början. Han utbildade sig till byggnadsingenjör, men fick inget jobb samtidigt som det blev en plats ledig hos fadern. Idag är Per 34 år och tillhör den fjärde generationen i familjen som valt yrket begravningsentreprenör.
Blev avrådd
- Min far avrådde mig och mina syskon. De klarade sig undan, säger Per och skrattar.
Men egentligen trivs han alldeles utmärkt med sitt jobb.
Under det första besöket som anhöriga gör på en begravningsbyrå är de ofta i chock. De flesta vill berätta vad det är som har hänt och då är det endast att lyssna som gäller. Besluten kan i regel vänta en stund. För de tar på krafterna. Jordbegravning eller kremering? Urnlund eller minneslund? Vilken kista, kyrka, präst, gravsten, kläder, ska det vara minnesstund, vad ska det stå i annonsen, vilken musik ska spelas, vilka blommor ska det vara och så vidare. Och så vidare.
- Jag möter ofta frågan: Hur brukar det vara? Då talar jag om att man kan göra på andra sätt, för att utforma det mer personligt, säger Per.
I den takt de sörjande behöver guidar han dem genom besluten. En del vill ordna mer själva än andra och då får de göra det. Till exempel tillverkade en anhörig en egen urna i keramik och en annan ville ha begravningsceremonin i trädgården.
- Det handlar mycket om detaljer och det är väldigt olika från familj till familj. Vi sitter och fångar in detaljerna och för dem sedan vidare.
Hämtar den döde
Begravningsbyrån hämtar den döde och klär honom eller henne i de utvalda kläderna. Det kan vara allt från nattlinne eller träningsoverall till frack, brud- eller balklänning. Om någon anhörig önskar rakar och sminkar de även den döde. Efter dödsolyckor sker nästan alltid en rättsmedicinsk obduktion och då gör obduktionstekniker kroppen i ordning innan begravningsbyrån hämtar den.
Finspångs begravningsbyrå står för ungefär hälften av alla begravningar på orten. Antalet varierar kraftigt, en vecka kan det vara en och nästa sex. Priset för en begravning ligger mellan 4 000 och 30 000 kronor men det vanliga är att det hamnar mellan 12 000 och 25 000.
Detaljer
En begravningsentreprenör har för det mesta kontakt med en familj under en längre tid, från dödsfallet till bouppteckningen. När väl chocken har lagt sig för familjen brukar relationen djupna. Många hör av sig efteråt för att visa sin tacksamhet. För de flesta är döden naturlig och ibland kommer den som en befrielse.
- Jag möter inte bara ledsna människor. Det kan vändas till att bli någonting bra också.
Men visst händer det att det blir tungt ibland. När barn går bort eller omständigheterna är tragiska.
- Det frestar på och sådant bär man med sig även om man inte ska eller vill.
Per och hans kollegor pratar mycket med varandra om sådana händelser, men aldrig med utomstående. Under hela Pers uppväxt har döden funnits närvarande och hans syn på döden har inte förändrats på grund av hans yrkesval.
- Det finns död i livet och det finns liv i döden. Men det är mer liv i livet när döden finns med, säger han för att sammanfatta sina tankar om saken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!