Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alicia, 21, fick en tuff start som mamma

För Alicia och sambon Liam gick det snabbt att bli föräldrar. De blev gravida efter tre månader och redan i vecka 26 föddes Wincent. 845 gram lätt.

"Det är först nu som vi har kunnat börja njuta av bebislivet", säger Alicia Bernhardsson.

"Det är först nu som vi har kunnat börja njuta av bebislivet", säger Alicia Bernhardsson.

Foto: Linda Månzén

Finspång2022-03-27 17:00

2020 träffades Alicia Bernhardsson och Liam Delvenius via dejtingappen Tinder. I augusti samma år blev de ett par och i november var hon gravid.

– Det var delvis planerat, säger hon.

Hon skulle fylla 20 år och Liam 22, men deras familjer har hela tiden stöttat dem i beslutet att bli föräldrar – även om de tyckte att det gick fort.

– Jag älskar att vara ung mamma. Jag vill vara med så länge som möjligt. Det tråkiga är att jag inte har några vänner som är det, det kan bli lite ensamt.

undefined
Alicia Bernhardsson flyttade till Finspång som 16-åring för att gå på gymnasiet. Familjen har just flyttat, men Alicia jobbar kvar inom äldreomsorgen i Finspång.

Den 14 april 2021 vaknade Alicia med migrän och magvärk när Liam skulle åka till jobbet. De anade inte att förlossningen var på gång.

– Vid lunch gick jag upp och utanför sovrumsdörren gick vattnet. Jag sprang in på toan, ringde min mamma och sade "du måste komma hit nu".

I stället blev det ambulansfärd till Vrinnevisjukhuset. Där väntade ett läkarteam som upptäckte att bebisens hjärtslag minskade.

– Jag fick panik. De bad mig att lägga mig på sidan och andas, då blev det bättre.

undefined
"Det är först nu som vi har kunnat börja njuta av bebislivet", säger Alicia Bernhardsson.

Hon fick läkemedel för att stoppa värkarna och fördes vidare till Linköping. Värkarna avtog och vid midnatt kunde de sova lite. Vid 04 satte värkarna igång igen. Barnmorskan konstaterade att hon var 3–4 centimeter öppen och hon kunde känna bebisens fötter. Det var dags för kejsarsnitt.

– Vi blev helt förkrossade, säger Alicia.

Liam var med under hela förloppet. Efter 45 minuter var Wincent ute.

– Jag hann inte se honom, men Liam fick följa med in i ett rum bredvid.

Alicias nästa minne är från uppvaket. Varken Liam eller Wincent var där. Den första hon fick tag i på telefon var sin mamma, som kunde intyga att allt hade gått bra.

– Jag fick komma upp till BB och neonatalen. Då mådde jag oförskämt bra. På kvällen fick jag extremt ont i snittet, och de konstaterade att jag hade fått en inflammation i livmodern. Då sattes jag på antibiotika.

undefined
Närhet är viktigt. Liam Delvenius med ett dygn gamla Wincent.

Nyblivna föräldrar får ofta vara nära barnet direkt efter förlossningen, men Alicia och Liam fick avvakta de första kritiska 24 timmarna.

– Jag var förkrossad. Vi visste inte hur det skulle gå och han var så himla liten. Han vägde bara 845 gram.

undefined
"Det var en massa slangar och sladdar överallt, men det var en så underbar känsla att få honom på bröstet."

Sedan kom det oförglömliga ögonblicket.

– Det var en massa slangar och sladdar överallt, men det var en så underbar känsla att få honom på bröstet, säger hon.

Vid för tidig födsel finns risk för flera komplikationer. Wincent har haft tur. Det enda som har upptäckts är ett hjärtfel som kunde åtgärdas med två läkemedelsbehandlingar.
 

undefined
Wincent föddes i vecka 26. Han vägde bara 845 gram. Nu fyller han snart ett år och mår bra.

Familjen spenderade en vecka på US, sedan flyttades de till Örebro. Liam är därifrån och de är tacksamma för att hans familj fanns nära under de tre veckorna där. De bodde hos Liams mamma och tillbringade långa dagar på sjukhuset.

– Alla dagar såg likadana ut. Vi hade honom nära och matade honom.

Det var en tuff tid. Personalen ville att de skulle turas om att vara på plats, men paret kände att de behövde varandras stöd.

undefined
Alicia Bernhardsson tycker om att vara ung mamma. "Jag vill vara med så länge som möjligt."

Slutligen tillbringade de två månader på Vrinnevisjukhuset, innan de fick åka hem till Finspång.

– Det var helt magiskt. Samtidigt var det lite läskigt, för nu hade han ingen uppkoppling eller övervakning längre, men att få komma hem till sitt egna och känna sig som en familj, det var helt underbart, säger Alicia.

– Jag önskar att man fick veta mer om prematur, det kan hända vem som helst.

Varför Wincent föddes för tidigt kommer de aldrig att få svar på. Alicia har diabetes typ 1, men hade blodsockret under kontroll hela graviditeten.

undefined
"Nu har han börjat ställa sig upp och försöker att gå. Det går lite för fort."

Har mammalivet varit som du förväntat dig?

– Nej, men det har att göra med vår resa. Det har varit så mycket mer ansvar än för de flesta andra med medicin som ska ges i sond, att ha koll på andningen och att vi har fått vara extremt försiktiga med allt. Men det vanliga, med dålig sömn på nätterna har varit precis som jag hade väntat mig.

undefined
Alicia känner ett stort stöd i Wincents pappa Liam och hoppas att de kommer att få fler barn tillsammans.

Wincent fyller snart ett år, men familjen väntar med förskola. För att få ekonomin att gå ihop arbetar Alicia en del kvällar inom äldreomsorgen i Finspång.

– Nu har han börjat ställa sig upp och försöker att gå. Det går lite för fort, ler Alicia.

– Han är så envis, men jag tror att det är därför han har klarat sig så bra.

undefined
Wincent fyller snart ett år, men familjen väntar med förskola. För att få ekonomin att gå ihop arbetar Alicia en del kvällar.

Familjen har just flyttat från Finspång till Norrköping. I framtiden vill Alicia studera till sjuksköterska för att arbeta som barnmorska eller ambulanssjuksköterska på sikt. Drömmen är att en dag bo lantligt i hus med stora ytor och "en massa" djur.

– Vi vill ha fler barn inom en snar framtid, om jag nu kan bli gravid igen, säger Alicia Bernhardsson.

Prematur födsel

Ett barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt född. Barn kan överleva om de föds kring graviditetsvecka 22.

Ju tidigare barn föds desto mer vård brukar de behöva. De flesta organ hos barn som är mycket för tidigt födda är outvecklade och följs noga på neonatalavdelningen.

Barnet kan behöva hjälp med livsviktiga funktioner, som att andas, få näring och att hålla värmen. Barnet är också väldigt känsligt för infektioner.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!