Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vykorten de är frälsta i

FINSPÅNG
Först började Börje. Några år senare kom Tore in.
Det finns 160 medlemmar i Sverige i Samlarföreningen Kyrkvännerna, som samlar vykort på svenska kyrkor. Börje Krantz, 82, och Tore Eriksson, 58, är de enda från Finspång.
Tillsammans har de närmare 14 000 kort.

Finspångsborna Tore Eriksson och Börje Krantz samlar på vykort av svenska kyrkor och övriga gudstjänstlokaler. Tillsammans har de cirka 13 500 kort.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Finspångsborna Tore Eriksson och Börje Krantz samlar på vykort av svenska kyrkor och övriga gudstjänstlokaler. Tillsammans har de cirka 13 500 kort. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-12-21 00:00
Samlarföreningen Kyrkvännerna har 157 medlemmar från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Åtta östgötar finns med. Tre av dem hör hemma i Norrköping, två i Finspång. Föreningens ordförande heter Anders Nordlöw och bor i Norrköping.
En medlem bor i respektive Danmark, Norge och Finland.
Föreningen bildades 1992. Börje Krantz blev medlem 1994 och Tore Eriksson gick in 1996. Tore har varit sekreterare sedan 1997.
Inte enbart kyrkor, exteriört och interiört, ingår i samlarnas samlingar. De har även kort på exempelvis prästgårdar, församlingshem, klockstaplar, ödekyrkor, före detta kyrkplatser, begravningskapell med mera.
- Vi samlar bilder och litteratur om och av svenska kyrkor och övriga gudstjänstlokaler som tillhör Svenska kyrkan. Vårt syfte är att stimulera och underlätta samlandet, säger Tore Eriksson.
Kort på kyrkor dominerar. Medlemmarna byter kort sinsemellan, med eller utan pengar i bilden. Den stora bytardagen är i september varje år. Även på årsmötet byter kort ägare och dessutom cirkulerar en lista bland medlemmar ett antal gånger.

<b>Närmar sig 10 000</b>
Börje Krantz förfogar för dagen över 9 852 kyrkkort.
- Jag har olika motiv på exteriörer och interiörer. Jag har alltid varit intresserad av kyrkor. Jag är inte kyrksam, men det är intressant att gå in i kyrkor. Ingen kyrka är den andra lik, säger Börje Krantz.
Tore Eriksson har 17 pärmar med 3 700 vykort.

<b>Saknar cirka 50</b>
- Jag har enbart exteriörkort, det räcker för mig. Det är ett 50-tal kyrkor i Sverige som jag saknar, de flesta av dem i Lappland, berättar Tore Eriksson.
- Jag började samla lite smått 1970. Västerås domkyrka var det första vykortet jag hade. Jag har alltid haft ett geografiskt intresse. Det började med att jag inventerade bilkartor. Den riktiga toppen i samlandet kom när jag gick in Kyrkvännerna.
Börje och Tore har kort på alla kyrkor i Östergötland.
- Inräknat kapellen finns det drygt 4 000 i länet, noterar Tore Eriksson.
Alla kyrkor finns inte på vykort. Därför har Tore fotograferat några på egen hand.
På en punkt skiljer de sig. Börje håller hårt på att det inte ska finnas skrivna hälsningar på kortens baksida. För Tore kvittar det, om det är med eller utan text.
Vilken är er favoritkyrka?
- Risinge S:ta Maria kyrka. Den är fantastiskt fin för att vara så gammal. Målningarna är enastående, hävdar Börje Krantz.
- Min konfirmationskyrka i Kimstad. Den känner jag extra varmt för. Den är fint bevarad inuti, anser Tore Eriksson.
- Om några läsare känner att det här intresset är något för dem, så kontakta mig. Vi vill ha unga, nya medlemmar. Det är hög medelålder i föreningen, säger Tore Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om