Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vuxenpsykiatriska enheten visade sin verksamhet

FINSPÅNG
-Vi vill visa att vi finns och att det inte är något hemligt och konstigt med vårt arbete. Det är många som inte vet vad den vuxenpsykiatriska enheten gör, eller ens att den finns, säger enhetschef Sebastian Winkler.
På lördagen hade enheten öppet hus - ett led i processen att berätta om verksamheten där fler olika yrkesgrupper arbetar tillsammans.

Fyra av de yrkeskategorier som finns representerade på vuxenpsykiatriska enheten. Kurator Kerstin Olausson, sekreterare Marianne Källquist, socionom och enhetschef Sebastian Winkler, skötare Ewa Bergqvist och sjuksköterska Sonia Warodell.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Fyra av de yrkeskategorier som finns representerade på vuxenpsykiatriska enheten. Kurator Kerstin Olausson, sekreterare Marianne Källquist, socionom och enhetschef Sebastian Winkler, skötare Ewa Bergqvist och sjuksköterska Sonia Warodell. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-10-30 00:00
Vuxenpsykiatriska enheten i Finspång, som organisatoriskt tillhör psykiatricentrum på Vrinnevisjukhuset, har sina lokaler på Vallonvägen, i samma hus som folktandvården och försäkringskassan. Här har enheten funnits sedan 80-talet. Självklart har förändringar skett under denna tid.
- I år flyttade vi upp på tredje våningen, som vi har helt för oss själva, säger Sebastian Winkler.
På lördagen visade han och övrig personal sina nyinredda lokaler, som är ljusa och fräscha med vackra textilier och grupper av växter. De som jobbar här har själva varit med och bestämt inredningen.

<b>Öppenhet</b>
Vuxenpsykiatriska enheten är en öppenvårdsmottagning, som inte har patienter inlagda. Enheten har också fyra platser på Vrinnevisjukhuset, för patienter som mår så dåligt att de behöver läggas in en period.
- Vi försöker undvika inläggning så mycket som möjligt. Ofta mår patienten bäst hemma, med rätt stöd och hjälp.
Sebastian Winkler tycker att öppenheten kring psykiska besvär har ökat i samhället.
- Det finns fortfarande mycket okunskap, men jag tror attityden blivit mer tillåtande överlag.
Alla människor kan få tillfälliga känslomässiga problem när nåot svårt inträfar. Det är inte detsamma som psykisk sjukdom.
- Den som drabbas av en krisreaktion kan ofta få hjälp inom primärvården. Men om en krisreaktion fördjupas och blir långvarig kan den övergå i ett sjukdomstillstånd. Då är det till oss man ska vända sig.

<b>Fler yrken</b>
Personal inom olika yrken arbetar tillsammans på enheten: läkare, psykolog, socionom, sjuksköterska, kurator, skötare och sekreterare. Patienter kan remitteras, men också ta kontakt själva. Dessutom samarbetar enheten med socialtjänst, skola, försäkringskassa, arbetsförmedlingen och ungdomshälsan. Att stödja barn och övriga anhöriga ingår ofta i arbetet.
Behandlingen som ges på enheten är medicin eller olika typer av samtalsterapi, eller en kombination. Depression är den vanligaste sjukdomen, sedan ångest och psykoser, då patienten lider av olika förvirringstillstånd.

<b>Mår sämre</b>
Sebastian Winkler har inga konkreta siffror till hands, men hans uppfattning är att vi generellt mår sämre i dag, och det gäller även unga människor. Ett hårt och tufft samhälle med arbetslöshet och neddragningar av stödfunktioner i skola och dagis är en orsak.
- Jag tror att det handlar om att människor med psykiska problem har blivit mer synliga, men också att det rör sig om en reell ökning.
Men det går att bli frisk.
- Numera finns det stora möjligheter att bli hjälpt av de samtal och de antidepressiva mediciner som finns och som fortsätter att utvecklas. Man måste vara beredd på att det kan ta långt tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om