Visst spelar det roll om du sorterar dina sopor
Vet du vart dina sopor tar vägen? Kanske är du en av dem som tror att allt sorterat avfall hamnar i samma hög ändå. Enligt Ulf Axelsson som jobbar på soptippen i Finspång är den uppfattningen vanlig. - Och jag blir lika förvånad varje gång över att folk är så oinformerade, säger han.
- Inget är så bra att man inte kan bli bättre, säger Ulf Axelsson.
Han tror att många struntar i att sortera för att de inte tror att det spelar någon roll. Föreställningen om att sopbilen tömmer allt i ett fack och att allt sorterat avfall tillslut hamnar i samma hög är vanlig.
- Men det stämmer inte, sopbilen har tre fack vilket inte syns utifrån, säger Ulf.
Han tror också att många minns det misslyckade första försöket med hushållssortering i Norrköping då allt sorterat avfall tillslut hamnade i samma hög.
- Så går det inte till idag, säger han och börjar visa oss runt på tippen.
Vi börjar vid den plats dit privatpersoner åker och lämnar sitt avfall. Skyltar förklarar tydligt vad som ska slängas vart.
- Här har nog nästan alla invånare varit någon gång, säger Ulf Axelsson.
Vinden drar med sig en rutten stank, Ulf berättar att det sällan luktar något på soptippen nuförtiden. Stanken kommer från ett litet berg med hushållssopor som samlats på tippen för att pannan som ska bränna dem är trasig.
Vi går vidare uppför en backe. För ett ovetande öga ser berget vi bestiger ut som ett helt vanligt berg av sand och grus. Ulf berättar för oss att berget är en deponi, det vill säga uppbyggd av gamla sopor som inte är återvinningsbara och pallar.
Från början fanns på platsen bara en sänka, men sedan år 1962 har lager på lager av sopor byggts på. Snart är det färdigbyggt, år 2008 är sista året Sjömansäng deponerar sopor, då har kullen nått sin topp. Mängden avfall som deponeras har minskat avsevärt den senaste tiden. På bara de två senaste åren har mängden minskat med över 300 ton.
Kant i kant med deponeringsberget ligger en hög av bottenaska från värmeverket. Bottenaskan har sparats för att komma till användning i den nya maskin som snart ska komma till Sjömansäng. Maskinen återvinner allt metallinnehåll, ungefär fem procent, av bottenaskan. Resten av askan används sedan till att täcka deponin med.
Det råder ingen tvekan om att mycket av allt avfall återvinns och tas om hand om på bästa sätt, men det kan bli bättre. Förutom miljöaspekten tycker Ulf Axelsson att man borde se det ur ett ekonomiskt perspektiv.
- Desto mer pengar som går åt till att ta hand om allt osorterat avfall, desto dyrare blir grundavgiften alla hushåll betalar via sopräkningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!