Visst behöver vi kvinnodagen - tycker männen på Outokumpu
8 mars 2004. Internationella kvinnodagen. Behövs den verkligen, har dagen inte spelat ut sin roll? Kanske blir svaret olika beroende på vem som får frågan. Folkbladet ställde den och en massa frågor om jämställdhet till sex män i olika åldrar över en kopp kaffe i fikarummet på Outokumpu.
Runda-bords-samtal. Folkbladet diskuterade jämställdhet med fem herrar på Outokumpu: Billy Gustafsson, Fredrik Påhlsson, Hannu Hietala, Anders Johansson och Stefan Johansson. FOTO: GUNNAR JOHANSSON.
Foto:
- För oss är jämställdhet så naturligt. Tjejer ställer mer krav nu förtiden. Som man är man inte aktuell om man inte är självgående, säger Urban Qwarfordt.
Att vara självgående handlar om att klara ett hushåll själv.
- Det var väl skillnad förr för då flyttade man hemifrån samtidigt som man gifte sig och flyttade ihop. Nu har man ju bott själv innan och då måste man ju kunna laga mat, städa, diska och tvätta. Det är ju ingenting man slutar med bara för att man flyttar ihop med en tjej, säger Stefan Johansson.
- Den som kommer hem först lagar mat och slänger i en tvätt, fortsätter han och får medhåll av de andra.
Inte bara kvinnor
Killarna i fikarummet är överens om att jämställdhet betyder att män och kvinnor är lika mycket värda och ska ha samma vilkor oavsett kön. Både hemma och på jobbet.
- Man jämställdhet handlar inte bara om kvinnors rätt. Det är inte bara en kvinnofråga, säger Anders Johansson.
- Det blir väl så eftersom kvinnor har haft underläget förut och kanske har det än, säger Urban.
- Jämställdhet handlar om att dela på vardagsansvaret, hemma och om man har småbarn, säger Hannu Hietala.
Varför är det då så otroligt få pappor som är hemma någon längre tid med sina barn när de är små? Eller som är hemma för att ta hand om barnen när de är sjuka?
Hög standard
Enligt killarna så beror det på ekonomin. Oftast är det mannen som tjänar mest och om han ska vara hemma så har familjen inte råd att fortsätta leva som de är vana. Men vad kan vara mer värt än att vara tillsammans med sina barn för en pappa? Eller att som barn få vara lika mycket med pappa som mamma?
- Vi har nog vant oss vid en för hög levnadsstandard, tror Stefan.
Killarna funderar vidare och pratar om att det inte handlar om pappor som bor i dyra hus, har dyra bilar och stora lån. Det kan vara så att mamman jobbar halvtid och det är på pappans lön man klarar att betala hyran för en vanlig lägenhet. Familjen kanske inte har varken bil eller lån, men är ändå beroende av mannens inkomst.
Orättvisa löner
Med andra ord skulle fler pappor vara hemma om kvinnor fick mer i lönekuvertet.
Nu har diskussionerna kommit igång på allvar och killarna pratar i munnen på varandra och det är inte alltid lätt att hålla isär vem som säger vad. Däremot framgår det att de här fem männen är väldigt överens i sin syn på jämställdhet och värderingar.
- Ofta jobbar ju tjejer inom kvinnodominerade yrken, till exempel inom vården. Ofta inte heltid och ofta dåligt betalt. De som vårdar människor ska ha lika mycket betalt som vi som håller på med kopparband. Band som man inte ens måste vara trevlig mot, säger killarna som nu börjat fylla i varandras meningar.
<B>Rosa eller blått - killar diskuterar jämställdhet</B>
Hur kommer det då sig att män och kvinnor blir så olika? Kvinnor vårdar och värnar om mjuka frågor. Män är tekniker med muskler. Åtminstone om man generaliserar.
? Det beror väl på vilka intressen man har. Tjejer gillar dockor och killar bilar.., säger Anders.
? Det är vi föräldrar som styr våra barn, en blandning av arv och miljö, säger Fredrik Påhlsson.
Men de tror inte att det bara är föräldrarna som formar sina barn. En stor del av hur barnen förväntas bli när de är stora få de veta genom media.
? För ett tag sedan var det ju så populärt med korta magtröjor, även småtjejer i mellanstadiet skulle ju ha det. Och även om man som förälder egentligen inte tycker att det är okej är det inte alltid så lätt att säga nej. Barnen vill ju vara som alla andra och om man inte låter de vara det så blir de ju utanför och det vill man inte heller. Men det gäller att sätta gränser, säger Anders.
För syns skull
Av någon anledning så kom samtalet att handla om flickor när vi kom in på hur våra könsroller byggs upp och killarna tror att det beror på att pojkar inte bryr sig så mycket om hur de ser ut. Varken som små eller stora. De bedöms utifrån vad de gör medan tjejer på ett annat sätt bedöms efter sitt utseende.
? Jag hoppar i kläderna och går till jobbet på morgnarna, tjejen hon håller alltid på och sminkar sig och fixar håret, säger Stefan.
? Skulle du tycka att det var okej om hon också bara hoppade i kläderna och gick till jobbet utan att titta sig i spegeln?
? Nja, man vill ju inte att hon ska se ut som värsta monstret...
Fast annars är det så att killarna inte tycker att ett visst utseende är så viktigt. Även om de kanske haft en idealbild av hur drömkvinnan ska se ut.
? Idealbilden suddas ut ganska snabbt, säger Fredrik.
? Man får ju tänka på hur man är själv. Men jag tror i alla fall inte att jag skulle vilja vara ihop med någon av de där tjejerna på ?catwalken?, säger Urban.
Gardiner
Överens om hur jämställdheten ska se ut är alltså killarna, de är på inget vis några grottmän. Men hur långt är de beredda att släppa in kvinnorna på sina ?revir? och hur intresserade är de egentligen av att ta större plats i de kvinnliga ?reviren?? Själv berättar jag att jag känner mig ungefär så jämställd som de verkar ha det hemma, men jag skulle till exempel bli skitsur om jag kom hem och min man bytt gardiner och satt upp några med tryckta sportbilar på - som han tyckte var jättesnyggt.
? Jag följer med och väljer gardiner och jag kan tvätta fönstren, men jag tar inte fram symaskinen och syr dem, säger Stefan.
? Jag sätter hellre upp gardinerna än är med och väljer, säger Fredrik.
Det där med gardiner verkar inte vara så attraktivt. Inte heller att köpa kläder eller att komma ihåg namnsdagar och födelsedagar. Och så värst pigga på att låta tjejerna meka med bilen är de inte heller.
? Bara hon får i hop den är det väl okej, säger Fredrik.
Men de andra verkar inte riktigt tro på att han skulle låta tjejen meka med bilen. Fast en av grabbarna tycker att det vore bra om tjejen i alla fall kunde tanka ibland.
Objektiv jämställdhet
När det gäller att släppa in kvinnorna på mansdominerade jobb tycker killarna att fler tjejer skulle få den möjligheten även om man där de jobbar har fått fler kvinnliga kollegor. Vissa moment kan vara för tunga, men det gäller faktiskt både kvinnor och män och skulle om arbetsgivaren ville kunna lösas på ett enkelt sätt.
? Ändå är det så att killar får jobben bara för att de är killar.
Efter ett långt prat över kaffekopparna är jag på väg att tacka för mig när Anders säger att deras respektive skulle ta deras platser och prata om hur jämställda de tycker att de och deras respektiver verkligen är.
? Vi säger att vi är så jämställda och det är så vi upplever det, säger Anders.
Att det är dags att avskaffa internationella kvinnodagen tycker de inte, även om de tror att de spelar större roll i många andra länder.
? Om den avskaffas kanske frågorna glöms bort och det vore som att ta ett steg tillbaks.