Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinnaridén som ger seger och sparade pengar

En idé som sparar pengar när hushållens energikostnader stiger. Det gav eleven Osman Hamid Osman segern i årets Innovation Camp.

Osman Hamid Osman var Curt Nicolin Gymnasiets vinnande representant i årets Innovation Camp.

Osman Hamid Osman var Curt Nicolin Gymnasiets vinnande representant i årets Innovation Camp.

Foto: Gunnar Hagberg

Finspång2022-11-17 09:00

Osman Hamid Osman var Curt Nicolin Gymnasiets representant i det vinnande laget när Innovation Camp avgjordes på Tekniska verken i Linköping. Osman och hans grupp kom på och lanserade en idé som kan spara pengar åt hushållen när elpriserna stiger.

– Vår idé är en mätare som registrerar hur mycket el som går åt i samband med vattenförbrukningen. Alltså när man duschar eller kör diskmaskinen och liknande. Vattenmätaren är kopplad till en app som gör det smidigt för konsumenterna att hålla koll på sin energiförbrukning. En tiondel av månadskostnaden kan man spara in med vår idé, säger Osman Hamid Osman.

undefined
Osman Hamid Osman var Curt Nicolin Gymnasiets vinnande representant i årets Innovation Camp.

Innovation Camp är en årlig tävling för gymnasieelever i hela Östergötland. Årets uppdrag tog fasta på de stigande elpriserna och uppmanade de deltagande lagen att "komma på en ny produkt eller tjänst som hjälper våra kunder att använda sin el så effektivt, billigt och hållbart som möjligt".

Osman Hamid Osman och hans lagkamrater i företaget Voltsave, från Platengymnasiet i Motala och Katedralskolan i Linköping, bidrog med innovationen Tally, som skruvas fast i alla kranar hemma i bostaden. I uppgiften ingick också att lansera sitt bidrag i form av en bärande affärsidé.

undefined
Osman Hamid Osman med den vinnande idén på skärmen.

– Jag hade aldrig träffat de andra i gruppen tidigare men vi kom bra överens och kunde direkt fokusera på vad vi ville göra, säger Osman Hamid Osman.

– Eftersom jag är något av en tekniknörd blev min huvudsaklig uppgift i gruppen att ta fram en prototyp. Vår idé är långsiktig och det är nog anledningen till att juryn tyckte om den. Även om vi inte hade vunnit så känner jag mig som en vinnare som har fått samarbeta med den här gruppen.

Juryn hyllade Voltsaves affärsplan och presentation och skrev i motiveringen: "En uppkopplad tjänst som kommer att göra stor nytta för mig som användare. Jag kan kontinuerligt följa min energiförbrukning vilket kommer att påverka mitt beteende. Jag förbrukar mindre energi och sparar mer pengar".

undefined
"Jag är tekniknörd och min uppgift i gruppen var att ta fram en prototyp", säger Osman Hamid Osman.

– En inspirerande och mycket professionell presentation, berömde jurys ordförande Anna Nestun, marknadskommunikationschef på Tekniska verken.

Osman Hamid Osman, som bor i Norrköping, är inne på sin tredje och sista årskurs inom teknikvetenskap på Curt Nicolin Gymnasiet.

– Jag kommer nog att jobba med något tekniskt en vacker dag. Gärna inom artificiell intelligens. Jag vill gärna också driva någonting inom det området framåt på egen hand, säger han.

undefined
"Jag kommer nog att jobba med något tekniskt en vacker dag", säger Osman Hamid Osman.
Karta: Curt Nicolin Gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!