Det är en av Europas största stafetter inom löpningen. Hela 500 lag tävlar i Vasastafetten 18 augusti.
Forest Runners Team Finspång har gjort succé alla fyra åren i Dalarna. Förra året vann damlaget, andra året segrade mixedlaget och samtliga år har herrlaget prenumererat på bronsplatsen.
– På damsidan ser det bättre ut än i fjol, Vi har högre lägstanivå plus samma toppar. På herrsidan har vi två väldigt starka lag, säger Robert Skoog.
Finspångsbördiga orienteringstjejen Andrea Svensson (med junior-VM-guld och SM-guld på meritlistan), 13-åriga Norrköpingstjejen Alice Millán Magnell och Johanna Eriksson, Motala, lyfts fram på damsidan.
Emil Millán (bror till ovan nämnda Alice), ultralöparen Edvin Grundberg och Finspångs SOKs Simon Lundin, som vann en etapp i sin klass i den stora orienteringstävlingen O-ringen, nämns på herrsidan av de lokala förmågorna i lagen.
– Det lokala är jätteviktigt, det är grunden till allt. Vi har satsat på många lopp i trakten i år. I Norrköpingsstafetten tog vi storslam: vann herr, mixed och damklassen. I Finspångs Stadslopp tog vi hem allt på damsidan och fick en pallplats på herrsidan. Det har varit väldigt bra arrangemang. Lagtävlingar är det roligaste som finns, säger Henrik Nyrén.
Vasastafetten är sommarveckans äldsta lopp och hade premiär redan 1991. Ett lag med tio löpare delar på den 90 kilometer långa sträckan från Sälen till Mora.
Från starten i Sälen passeras klassiska Vasaloppsstationer som Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris innan målgången. Längden på sträckorna varierar från 4,5 till 15 kilometers löpning.
– Det är en av årets höjdpunkter. Jag förklarar alltid för folk hur kul det är. Vi har en lagsamling på fredagen, tävlar på lördagen, sedan blir det mat och prisutdelning och på söndagen blir det ett långpass på fjällen. Det blir en jättetrevlig helg med gemenskapen i fokus, säger Henrik Nyrén.
I våras stod laget på Viberga och sålde lotter.
– Vi fick in några tusenlappar och alla inkomster skänktes till Läkarmissionen, ett sjukhus i Tanzania, och till en förening som arbetar för utsatta kvinnor i Indien. Vi gillar att jobba med välgörenhet och kommer göra det igen, konstaterar Henrik Nyrén.