Finspångs kommun lyfter fram projektet på sin hemsida.
Det startades för tre år sedan av Linköpings, Norrköpings och Motala kommuner med anledning av att allt fler föräldrar skjutsar sina barn till skolan.
Tanken med satsningen är att öka trafiksäkerheten i elevernas närmiljö, förbättra elevhälsan och minska miljöpåverkan.
Finspång gick med i projektet under 2015 tillsammans med Kinda, Mjölby och Söderköpings kommuner.
– Flera rektorer i Finspångs kommun har påtalat att det råder trafikkaos utanför skolorna. Genom att delta i projektet kan vi se svart på vitt hur den faktiska situationen ser ut och vad vi kan göra för att förbättra den, säger Helena Wastesson, trafikstrateg på Finspångs kommun, på kommunens hemsida.
Även denna gång kommer flera av kommunens skolor delta i undersökningar, där elever i förskoleklass upp till årskurs 6 får svara på hur de tar sig till skolan.
Viggestorpsskolan och Svälthagsskolans elever ska medverka. Alla elever ska även delta i en inventering av transportsätt till skolan.
Resultatet från 2015 visade att cirka 40 procent av eleverna blev skjutsade med bil till skolan.
Kommunen arbetar dessutom med att förbättra säkerheten på gång- och cykelbanor, samtidigt som det på flertalet sätt ges upplysningar om trafiksäkerhet och fördelarna med att gå och cykla till skolan.
– Vi har tidigare delat ut reflexer till alla grundskoleelever och till läsåret 2016/17 har vi köpt in läromedel om trafiksäkerhet till eleverna i F-6. Dessutom har alla involverade kommuner, med bidrag från Region Östergötland, gjort filmen ”Bilgymnastik”. I höst kommer den bland annat att visas som bioreklam, både här i Finspång och i några av de övriga deltagande kommunerna.
En stor fördel med att gå och cykla till skolan anses vara att eleverna får motion på köpet, vilket bidrar till ökad hälsa och koncentrationsförmåga. Det ger bland annat positiv effekt på elevernas studieresultat.
– Det finns verkligen stora vinster med att biltrafiken till skolorna minskar. Samtidigt är vi medvetna om att alla familjers livspussel ser olika ut. Det här projektet syftar inte till att förbjuda skjuts till skolan med bil, utan snarare till att få föräldrar och elever att tänka över om de kan göra något för att bidra till en förbättring, konstaterar Helena Wastesson.