Vill inte bli jourhavande
FINSPÅNG- Jag tycker att man alltid är jourhavande präst även om man inte har det "utanpå" tjänsten. Därför har jag tackat nej till det.Det säger Lars-Åke Pihl, komminister i Risinge församling. Han är inte ensam om sitt ställningstagande. Just nu är det brist på jourhavande präster runt om i landet.
Lars-Åke Pihl finns till hands för församlingsborna dygnet om, men som så många andra präster vill han inte vara jourhavande präst, vilket innebär att man under vissa perioder har jour och nattetid kan få samtal från hela landet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Antalet präster i landet som vill vara jourhavande präster har minskat, särskilt svårt är det att få präster till passen mellan klockan två på natten och sex på morgonen.
<b>Är det ändå</b>
Lars-Åke Pihl, komminister i Risinge församling, tillhör dem som flera gånger fått frågan om att bli jourhavande präst, men som tackat nej.
- Det är något man har så att säga utanpå. Man är alltid jourhavande ändå. Alla präster i en församling måste finnas till hands dygnet om. Tycker att man har att göra ändå, säger han.
Det skulle kunna antas att telefonsamtalen till jourhavande präst skulle vara fler under sommaren då människor har semester och en tid då kanske fler är eller känner sig ensamma, men så verkar inte vara fallet.
<b>Mer vid jul</b>
På sommaren är det helt enkelt svårare att nå jourhavande präst då flera av dem, som alltså redan är få, som alla andra, har semester.
Lars-Åke Pihl märker inte heller att människors behov av att söka upp honom är större under sommaren.
- Jag kan bara tala för mig själv och hur det är den här församlingen, men jag tycker att sommaren är ganska problemfri. Det är mer på jularna och på höstarna, säger han.
<b>Under dagen</b>
Även om Lars-Åke Pihl finns tillgänglig under hela dygnet berättar han att det inte är ofta som någon söker honom sena kvällar och nätter.
- Det förekommer inte ofta. Jag har ju oftast träffat dem redan under dagen, påpekar han.
För att alla ska kunna nå jourhavande präst, planeras nu ett samarbete mellan Linköpings stift (som Finspång tillhör) och Stockholms, Lunds och Göteborgs stift där man, om planen blir verklighet, ska dela på en telefonväxel.