Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill hoppa på lärarlyftet

Majoriteten i S, V och MP vill höja Finspångslärarnas kompetens genom "lärarlyftet".
I dag fattas beslutet.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2011-04-27 03:00

Lärarlyftet har funnits i Sverige sedan 2007 i syfte att öka kompetensen inom lärarkåren och på så sätt öka elevernas kunskap. Satsningen ska bland annat ge obehöriga lärare behörighet. Något som verkligen ligger i ropet då den nya läroplanen kräver behörighet för betygssättning från 2015. Politikerna i S, V och MP har länge velat att Finspångslärarna ska kunna ta del av lyftet och i går presenterade de sitt förslag.

"Bråttom"
- Så länge vi har "majoritetspratat" så har vi sagt att vi vill satsa på en kompetenshöjning av lärarkåren. Ansökningstiden är mellan den 2 och 18 maj så det är bråttom, säger Stefan Carlsson (V).

Finspångs kommun kan max ta del av 418 högskolepoäng, vilket skulle betyda 14 heltidstjänster om alla utnyttjas. Kostnaden för studierna delas mellan stat, kommun och läraren själv.

Skulle alla poäng sökas motsvarar det en kostnad för kommunen på 784 000 kronor. Trots kommunens ansträngda ekonomi tycker majoriteten att det är befogat att hoppa på lärarlyftet redan i höst.

- Vi ser det som en investering för framtiden. Det saknas viss kompetens inom lärarkåren och nu är det skarpt läge för lärarlegitimation i och med den nya läroplanen, säger Stefan Carlsson (V).

"Förmån"
Utbildningsråd Ulrika Jeansson (S) instämmer:

- I höst startar det som kallas "lärarlyft ett" och där kommer man prioritera ämnen som SO, NO, matte och spanska. Våren 2012 startar "lärarlyft två" och det är bra om vi kommer med från början, då är det större chans att man får fortsätta, säger hon.

Lärarlyftet omfattar de som arbetar från förskoleklass till gymnasieskolan och innebär oftast att deltagarna studerar deltid på någon av lärarhögskolorna. Det är nu upp till varje rektor att se över sin organisation och vilken kompetens som behövs.

- Rektorerna får sammanställa en inventering och tala om vad de vill fylla på med för kompetens, säger Stefan Carlsson.

- Vi hoppas lärarna ska se det här som en förmån och vilja hoppa på, säger Ulrika Jeansson.

Ingen röstar nej
Allianspartierna verkar vara inne på samma linje:

- Vi vill ha kompetenshöjande åtgärder inom skolan. Nu har vi ju finansieringen på det, så jag tror inte att något parti kommer rösta emot, säger Larseric Ramlöv (FP).

Beslutet fattas i dag på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte.

Regeringens stora satsning Lärarlyftet påbörjades 2007, med dåvarande utbildningsminister Lars Leijonborg (FP) i täten.

Satsningar inom lärarlyftet är: fortbildning för lärare och sfi-lärare, vidareutbildning för att ge obehöriga lärare behörighet, forskarutbildning och utbildning i specialpedagogik för specialpedagoger och behöriga lärare.

Finspångs kommun kommer att avsätta 784 000 kronor under hösten 2011 för att ge obehöriga lärare behörighet. Staten går in med en viss del av kostnaden och läraren själv en viss del.

Om kommunen betalar 80 procent av lärarens lön delas kostnaderna mellan tre parter: staten (56 procent), kommunen (24 procent) och läraren (20 procent). Betalar kommunen 100 procent av lärarens lön delas kostnaderna mellan staten (56 procent) och kommunen (44 procent).

Källa: Skolverket och Finspångs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om