Vill ha pengar till drogarbete
FINSPÅNGDet gamla sättet att informera barn och ungdomar på när det gäller alkohol, narkotika och tobak fungerar inte längre. Nu vill drogförebyggande gruppen ha mer pengar för att nå resultat.
Tyngdpunkten för kommande arbete ligger i att få föräldrar att ta ett större ansvar.
Det är bland annat till det som man nu ansöker om ett bidrag på 450000 kronor från länsstyrelsen.
Redan nu har den här ansökan diskuterats med länsstyrelsen som bedömer att det finns möjligheter att bevilja utvecklingsmedel.
<b>Ett långsiktigt arbete</b>
Lena Klavestrand representerar Beroendeenheten i den drogförebyggande grupp som står bakom ansökan. Hon menar att man nu har ett stort arbete framför sig.
- Vi har diskuterat många olika vägar för att få informationen att gå fram och för att få fler föräldrar delaktiga. Runt om i Sverige finns olika modeller, bland annat en som kallas Tingsrydsmodellen som har varit väldigt framgångsrik, säger Lena Klavestrand.
Där har man bland annat genom att i samband med kvartssamtalen bjudit in två personer som pratat med föräldrarna om barn och värderingar.
På så vis har man lyckats nå de föräldrar som inte dyker upp på bland annat föräldramöten. I gengäld fick man fler engagerade föräldrar och en större förståelse elever emellan.
<b>Osäkerhet en orsak</b>
De nya tankarna kring hur man ska få barn och ungdomar att ta till sig information handlar mycket om värderingsfrågor.
- För en del av de pengar vi ansökt om kommer vi att köpa in en liten "tänkarbok" kring värderingar som ska delas ut till alla elever i årskurs 5, säger Lena Klavestrand.
Det är värderingarna som ska ligga till grund för att barnen ska våga lita till sig själva och våga säga nej till droger, men även när det handlar om rasism eller mobbning är det ofta osäkerhet som ligger bakom.
I dag beslutar socialnämnden om ansökan ska skickas vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!