Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill ha ökad polisiär närvaro

En trygg kommun, men Finspångsborna vill ha en ökad polisiär närvaro. Det visar polisen och kommunens förhandsanalys av de hållna medborgardialogerna.

Ökad närvaro. Finspångsborna vill ha ökad polisiär närvaro. Det framgår av kommunens och polisens medborgardialoger.

Ökad närvaro. Finspångsborna vill ha ökad polisiär närvaro. Det framgår av kommunens och polisens medborgardialoger.

Foto: Dennis Pettersson

FINSPÅNG2016-02-26 07:00

Polisen och Finspångs kommun har vid flera tillfällen vid olika platser gått ut och frågat medborgarna om trygghet och lokala problem.

I Finspångs centrum, Vibergaområdet, Rejmyre och Hällestad har kommuninvånarna fått svara på vad de upplever som problem i sitt bostadsområde vad gäller brottslighet och otrygghet samt om det finns någon specifik plats som bör prioriteras.

– Vi har fått svar från personer i nästan alla åldrar. Det vi saknar är ungdomar mellan 13 och 16 år. Det ska vi komplettera med. Den samlade bilden är att medborgarna uppfattar Finspång som en trygg kommun att leva i, säger Emelie Lagervall, beredskapssamordnare i Finspångs kommun.

Hon konstaterar att det inte är något specifikt område i kommunen som anses vara otryggt.

– Att inte något särskilt område lyfts fram tyder på att Finspång upplevs som tryggt.

Dunderbacken är ett område i Finspång som under åren har nämnts i dessa sammanhang.

– Men vi har pratat med boende på Dunderbacken och de känner sig trygga i sitt bostadsområde, säger Emelie Lagervall.

Men en punkt dök återkommande upp när medborgarna fick ventilera sina åsikter.

– Trygghetsfrågor förknippas med polisen och många vill ha en ökad polisiär närvaro. Det här är ingen ny fråga. I en större stad syns polisbilarna hela tiden till skillnad mot i ett mindre samhälle. Det märkte vi när vi var på plats i Rejmyre. Då frågade folk vad som hade hänt.

Tanken är att satsningen på områdespoliser ska ge effekt.

– Nu ska poliserna jobba närmare medborgarna. Områdespoliserna kommer verkligen bli ett lyft, säger Emelie Lagervall.

Hon påpekar att polisen kan bli bättre på att marknadsföra sitt arbete.

– En hel del menar att polisen aldrig är på plats på deras orter. Men då kanske de har gjort flera besök, dygnets alla timmar, som ingen märker. Några menar att polisen inte är närvarande under helger, det är inte polisens bild och det märks inte nämnvärt i statistiken.

Allmänhetens bild av områdena kommer att utgöra en del i en gemensam lägesbild som tas fram. Den kommer att ligga till grund för polisens mål och kommunens arbete i trygghets- och säkerhetsfrågor.

Utifrån den lokala lägesbilden tas konkreta aktiviteter fram för att öka tryggheten och minska brottsligheten, så kallade medborgarlöften.

Emelie tycker att det är roligt att många har engagerat sig i frågan.

– Alla har inte hittat informationen vart vi har varit och själva tagit kontakt med mig för att framföra sin bild. Den feedback vi har fått på utlysningen av våra träffar är något som vi tagit till oss och kommer att förbättra.

Vår samlade bild av medborgardialogerna är att Finspång är en väldigt trygg kommun att bo i . Det skulle Finspång kunna lyfta ännu mer i sin marknadsföring, konstaterar Emelie Lagervall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om