Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill ha koll på familjehem

Det bör bli tillståndspliktigt att driva konsulentstödda familjehem. Det menar samtliga fem S-ledamöter från Östergötland i en motion.

Ny motion. Riksdagsledamöterna Eva Lindh, till vänster, och Teresa Carvalho, till höger, var i Finspång på måndagen och diskuterade en ny motion om familjehem, med socialrådet Ulrika Jeansson.

Ny motion. Riksdagsledamöterna Eva Lindh, till vänster, och Teresa Carvalho, till höger, var i Finspång på måndagen och diskuterade en ny motion om familjehem, med socialrådet Ulrika Jeansson.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-12-15 11:00

På måndagen besökte två av dem, Teresa Carvalho och Eva Lindh, socialrådet Ulrika Jeansson (S) i Finspång, för det var faktiskt här som idén till motionen föddes:

– Vi var på ett studiebesök på en konsulentstödd verksamhet i Finspång och fick då klart för oss att det inte sker någon kontroll eller granskning av den här verksamheten, berättar Teresa Carvalho. Men det anser vi att det borde finnas och därför har vi skrivit den här motionen till riksdagen.

Något som Ulrika Jeansson håller med om:

– Många företag är bra och seriösa, men det finns säkerligen undantag. Tyvärr har vi inom en kommun inte tid, att göra den granskning vi skulle vilja och det finns heller inga krav uppsatta för dessa bolag på detta, säger hon.

Motionen handlar förstås om konsulentstödda familjehem över hela landet:

– Ja, problemet är säkert ett problem över hela landet, säger Teresa Carvalho. Här anser vi att regeringen bör se över om vi kan kräva tillstånd eller krav på kompetens för att ett företag ska få bedriva denna verksamhet.

Idag finns det många former för placering av barn och ungdomar som är i behov av särskilt stöd. Familjehem är en form av stöd, men kommunerna får allt svårare att hitta familjehem.

Ett mellanting mellan de vanliga familjehemmen och HVB-hemmen är de konsulentstödda familjehemmen.

Det är hem som kan ta emot barn med större behov, där familjerna samtidigt får ett eget stöd genom konsulenter.

Faktum är också att behovet av fler familjehem har ökat, inte minst på senare tid då allt fler ensamkommande barn också kommit till Sverige.

Bolagen som erbjuder stöd och hjälp till de konsulentstödda familjehemmen, tar bra betalt utan att det ställs några krav på kompetens eller tillstånd.

– Jag tror säkert att de flesta konsultstödda familjehemmen också välkomnar en sån här granskning, för att på det viset få ett kvitto på att de bedriver en verksamhet med bra kvalitet, säger Eva Lindh.

Vad händer nu med motionen?

– Vi hoppas att den behandlas på ett positivt sätt och första instansen blir att den ska upp i socialutskottet för en första behandling, säger Teresa Carvalho. Förhoppningsvis redan under våren, men åtminstone inom ett år.

Efter behandlingen krävs säkert en del bakgrundsutredningar innan motionen slutligen kan komma att tas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om