Vill göra Sonstorps bruk till ridcentrum
SONSTORP BRUKDet började med att hon som 13-åring fick en häst av sin pappa. Egentligen ville hon inte ha hästen. Idag är hon 36, har fyra hästar och tävlar i westernridning.- Min dröm är att starta westerninspirerad turridning i Sonstorps bruk, säger Katarina Borén.
Full fart. reining, som Katarina Borén och Ramir tävlar i, är den mest fartfyllda av alla grenar. Att galoppera är det bästa han vet, säger Katarina. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Att galoppera är det bästa han vet. Vi kallar honom för dvärgaraben eftersom han inte är så stor, säger Katarina.
Det är fyra år sedan Katarina föll för westernridning. Hon var på en "clinic" i Motala med Ronny Åman, som nu mera är hennes tränare på Djurtorps ranch i Norrköping. Clinic är amerikanska för kurs. Ronny frågade om någon ville prova och Katarina var inte sen att sitta upp.
- Jag provred och fick till ett "slidestop" direkt. Det är från full galopp till stopp. Då var det kört för min del, säger Katarina.
Idag är hon med i WRÖ, Western Riders Östergötland, som har ett 60-tal medlemmar och hon har tävlat i två år.
<b>Westernhästar är känsligare</b>
Skillnaden mellan en westernhäst och en vanlig häst är att den förstnämnda är mycket känsligare i munnen och reagerar mycket mer för skänkeltryck. Man säger att den "går undan tryck".
- Man lär dem från början på backen genom att trycka med handen där sedan benen hamnar när man sitter upp. Det gäller att visa att man är ledare.
Inom westernridningen finns det flera olika grenar. Den som Katarina tävlar inom heter reining och det är den mest fartfyllda grenen. Därför är det viktigt att hästen är snabb och smidig. Alla westernhästar ska dessutom vara lugna, orädda och lydiga. Precis som Ramir.
<b>Godkänd som OS-gren</b>
I reining ingår stora och små voltarbeten, galoppombyten, rollbacks (när man galopperar och vänder 180 grader om), spinn (hästen står stilla ed ena bakften och roterar med framkroppen) och stopp, oftast sist i tävlingen.
Grenen reining blev godkänd som OS-gren av Svenska Ridsportsförbundet vid årsskiftet.
- Det är en väldigt stor sak. Westernridning har tidigare fått dåligt rykte för att det har gått för hårt till, men så är det inte.
Andra westerngrenar är cutting (kofösning), trail (hinderbana) och pleasure (skritt, trav och galopp).
<b>USA-betonat</b>
Trots sportens starka USA-betoningen skulle inte Katarina vilja gå westernklädd till vardags.
- Det passar sig inte riktigt här, kanske om man har sin egen gård och ofta har folk på besök, men nej.
När hon inte rider jobbar hon som tidningsbud. Fördelen med det är att hon sen kan vara hemma och rida hela dagarna.
Katarina klättrar vant upp i den breda westernsadeln. Att den är bredare än en vanlig sadel beror på att den ska ge mer balans.
Stigbyglarna är gjorda av trä och längs de långa tyglarna sitter det små silverfärgade utsmyckningar.
Reiningen är inte särskilt glittrig som andra westerngrenar kan vara, utan den handlar mer om hästens lydnad.
Ramir kröker vackert på nacken och svänger med svansen. Sedan bär det av i full galopp över fältet och Katarina håller på att tappa hatten.
Vi får hoppas att den sitter bättre på söndag när de ställer upp i arab-SM i Bålsta.