Han är själv patient hos syncentralen i Norrköping, men kommer nu att tvingas åka till den länsgemensamma syncentral som ska öppnas i Linköping framöver.
– Och jag är inte ensam om kritiken mot det här beslutet, säger Martin Törnqvist. Patientföreningen hos SRF, Synskadades Riksförening, har kritiserat beslutet om sammanslagning, precis som många hos personalen, enligt vad jag fått veta.
– Tyvärr, säger Martin Törnqvist, verkar det ha gått prestige i beslutet om sammanslagningen, eftersom man, enligt min uppfattning, kört över allt och alla i sin väg att försöka fatta ett bra beslut, som man i alla fall själva tycks tycka i ledningen.
Vad är din skarpaste kritik mot sammanslagningen?
– För det första är det ingen ekonomisk vinning med en sammanslagning till en länsgemensam syncentral i Linköping. Bland annat kommer kostnaden för de samhällsbetalda resorna med Färdtjänst, att öka markant, med tanke på alla patienter från östra länsdelen.
– Men ännu allvarligare är att synskadade från östra länsdelen, som ska få träning i sin närmiljö, inte kommer att få det längre, utan i Linköping.
Så vad är ditt förslag?
– Att man river upp det fattade beslutet och återgår till att ha en syncentral i Norrköping för oss i östra länsdelen och en i Linköping för patienter som bor i den halvan av Östergötland.
– Sedan är jag orolig för att personalen både i Norrköping och Linköping, kanske inte väljer att följa med in i den nya organisationen. Det skulle innebära att man mister många mycket kompetenta medarbetare, som idag gör ett fantastiskt jobb, gentemot oss patienter.
Så här svarar Eva-Lena Zetterlund, produktionsenhetschef på Sinnescentrum på US:
– Jag förstår att brukare i Norrköping med omnejd, kan känna oro för vad förändringen ska innebära. Men mitt uppdrag i samband med beslutet att skapa en länsgemensam syncentral i Linköping, var att se till att de resurser som finns till hälso- och sjukvård i länet, används på ett så effektivt sätt som möjligt, samtidigt som vi kan behålla en hög kvalitet i verksamheten.
Vad låg bakom beslutet?
– Det bygger på en grundlig analys av för- och nackdelarna och dialog med patientföreträdare och medarbetare. Klart är att vi genom sammanslagningen kommer att göra en besparing. Men det finns också andra skäl, som handlar om att vi minskar sårbarheten och skapar bättre möjligheter att utveckla syncentralerna genom att samla resurserna.