Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vildsvinen invaderar i Risinge

Vildsvinen i Risinge har blivit så många att Jenny Sundberg väckts flera gånger på nätterna av svinens framfart. Nu ska kommunen försöka att skrämma bort de.

Vildsvin. I Risinge har vildsvinen nu blivit så många att det ställer till problem för de boende.

Vildsvin. I Risinge har vildsvinen nu blivit så många att det ställer till problem för de boende.

Foto: Mikael Svensson

Finspång2018-01-14 08:00

– Det har alltid varit vildsvin här, men nu är de nära och många. De bökar, äter upp grödor och förstör vilket inte är så roligt. Vi vaknade av att det var vildsvin här senast under natten till annandagen, de är inte tysta precis, säger Jenny Sundberg i Risinge.

Hon har bott i Risinge sedan 2002 och har alltid kunnat se spår av vildsvin i skogen. På senare tid har hon och grannarna märkt att djuren har blivit allt fler och mer aktiva. De rör sig enligt Jenny Sundberg runtom i Risingetrakten och framförallt mellan Hultbosjön och Ölstadsjön. Den stora ökningen har ägt rum under det senaste året, menar hon. Själv får hon ofta besök av vildsvinen på sin tomt. Vid flera tillfällen har de varit så många att hon vaknat på nätterna när de dragit fram. Hon berättar att deras grannar till och med sett vildsvin i flock mitt på dagen i Risinge, trots att djuren är mest aktiva under natten. Att det blivit så många vildsvin hänger ihop med att djuren utfordras men att det sedan slarvas med jakten, misstänker Jenny Sundberg.

– Jag hoppas att de skjuter av några av vildsvinen så att deras antal hamnar på en bra nivå. Nu är de för många och de kommer för nära inpå bebyggelsen och förstör. Jag är mycket ute i skogen, men är inte orolig för min egen del. Däremot så ökar ju riskerna för till exempel viltolyckor, säger Jenny Sundberg som valt att ta kontakt med kommunen.

Hos kommunen är man väl medveten om problemen med vildsvinsstammen i Risinge. Anders Svensson som ansvarar för viltfrågor i Finspång menar att åtgärder redan är på väg.

– Vi ska försöka få bukt med problemet. Det här åligger oss och vi är väldigt måna om att få det att fungera. Vi har problem med vildsvin där. Just nu håller vi på för fullt och överväger hur vi ska gå till väga. Det är öppet landskap och därför inget lättjagat område. Kommunjägarna är informerade och vi börjar med att försöka skrämma bort djuren. Det är ett naturreservat men det är inget som hindrar att man bedriver skyddsjakt, säger Anders Svensson på samhällsplaneringsenheten.

Redan i januari och februari kommer arbetet med att försöka stävja vildsvinens framfart att påbörjas enligt Anders Svensson. Kommunen kommer också inom kort att gå ut med mer information till de boende i området som berörs av åtgärderna.

Vildsvinen ökar snabbt i antal och har numera etablerat sig i nästan hela södra och mellersta Sverige. Antalet vildsvin idag ligger uppskattnings­vis mellan 50 000 och 80 000 djur och varje år skjuts omkring 20 000 vildsvin i landet. Även i Östergötland så har vildsvinet under senare år blivit ett allt påtagligare inslag i länets fauna. Det här har inneburit ökade problem med skador på bland annat jordbruksmark och trafikolyckor. Källa: Naturvårdsverket & Länsstyrelsen Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om