Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt att vi har något att bidra med när vi deltar"

Att ingen från länsstyrelsen i Östergötland kunde delta vare sig fysiskt eller digitalt på måndagens pressträff gillades inte av arrangören Nätverk för en trygg landsbygd Norra Östergötland.

"Just nu hade vi inget av nyhetsvärde att komma med, därför avstod vi måndagens pressträff", säger länsrådet Ann Holmlid.

"Just nu hade vi inget av nyhetsvärde att komma med, därför avstod vi måndagens pressträff", säger länsrådet Ann Holmlid.

Foto: Foto: Per Åhlin/Länsstyrelsen Östergötland

Finspång2021-03-01 20:47

– Vi har deltagit tidigare och kommer göra det framåt också. Att vara transparanta är viktigt för oss. Just nu hade vi inget av nyhetsvärde att komma med, därför avstod vi. Att gå in i en allmän debatt ska vi som myndighet inte göra. Men dialogen kommer fortsätta, säger Ann Holmlid, länsråd vid länsstyrelsen i Östergötland.

En fråga som diskuterats är att Långbogenreviret borde vara större än vad det är idag. 

– Det har funnits indikationer av varg på flera olika platser. Reviret borde omfatta hela Finspång, Falla, Borggård, Sonstorp, Ljusfallshammar, Tjällmo, Norsholm, Vånga, Borensberg och Ljungsbro, anser David Johansson från nätverket.

– Ser man till observationer skulle reviret mycket väl kunna vara större. Men när vi definierar ett revir har vi tydliga regler att gå efter som Naturvårdsverket ställer upp. Vi måste hitta, analysera och få bekräftad DNA-spillning från alfadjur. Det kan uppfattas som byråkratiskt, men det är så vi måste agera. Just nu finns det ingen sådan spillning och då kan vi heller inte utöka reviret, förklarar Ann Holmlid. 

Just nu finns det enligt länsstyrelsen fem vargar i Långbogenreviret. Det ska vara alfahannen, som föddes 2019, och fyra vargar som föddes 2020.

Hur fungerar det med ersättning när en djurhållare blir drabbad av bekräftad vargattack?

– Man har rätt till ersättning från länsstyrelsen både för direkta och indirekta kostnader. Länsstyrelsen betalar också ut bidrag till lantbrukare och markägare för att sätta upp stängsel mot rovdjur. 

Ann Holmlid berättar att hon som länsråd har lyft vargfrågan med riksdagspolitikerna från Östergötland.

– Det är en oerhört polariserad fråga, där det är många som vill skydda vargen från människan och det finns många som vill skydda människan från vargen. Vi lyfter också det vi får till oss till våra uppdragsgivare. Självklart vill vi medverka till att djurhållare ska kunna bedriva sin verksamhet på ett säkert sätt. Men som myndighet har vi ett riksdagsbeslut att rätta oss efter, säger Ann Holmlid. 

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av varg. Vargen är fridlyst och får enbart jagas under kontrollerade former. Riksdagen och EU har slagit fast att Sverige ska ha en långsiktig livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus. Samtidigt ska tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras.

Karta: Gärtorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!