Förintelsens minnesdag äger internationellt sett rum på måndag, men i Finspång tillägnas tisdagen och onsdagen åt ämnet. Då besöker Livia Fränkel, överlevande från Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger Auschwitz, Kulturhuset för dubbla föreläsningar.
– Jag fick kontakt med henne genom SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism). Hon kommer att berätta om tiden i ghettot hemma i Rumänien, och om deportationen med tåg till Auschwitz, förklarar Hellerstedt.
Sex miljoner judar mördades av nazisterna 1939-1945 och antalet överlevande blir stadigt färre.
Är det fortfarande lika viktigt att tala om det här?
– Det är bara att se på vad som händer ute i Europa just nu.
En högerextrem våg?
– Ja, och om det som händer kommer ofta till oss i Sverige några år senare – så är det bra om vi är så bra förberedda som möjligt.
För att kunna vara det menar Anna Hellerstedt att det krävs kunskap om vad som hänt, för att inte göra samma fatala misstag igen. Hon hoppas och tror att allmänheten, som är inbjudna till föreläsningarna på tisdag kväll och onsdag förmiddag, fyller bänkraderna i Kulturhuset.
– Det finns ju ett intresse här, inte minst med tanke på historien som med den gamla flyktingförläggningen i Doverstorp.
Kortfilmer om mobbningPå tisdag i Kulturhuset presenteras också resultatet i projektet Reagera, som är ett samarbete mellan tredjeklassare från Bergska skolan och Byrån mot diskriminering.
– De kommer visa upp kortfilmer om mobbning och diskriminering som de har gjort, berättar projektledaren Karin Granholm.
Dessutom föreläser Andreas Jonsson om självkänsla och utanförskap.
– Hans föreläsningar är gripande och det var elevernas önskemål att han skulle komma hit, säger Granholm.