Vidar Lunde är född med sjukdomen SMA (spinal muskelatrofi). En sjukdom som gjort att han suttit i rullstol från tre års ålder.
– Att jag sitter i rullstol har aldrig hindrat mig från att göra det jag vill i livet. Som jag ser det kan man leva livet på två sätt, du kan antingen se problem eller så ser du lösningar. Jag väljer att se lösningar, och vill inspirera andra att göra detsamma, förklarar Vidar när vi träffas i hans lägenhet på Hårstorpsområdet i Finspång.
Han arbetar som grafisk designer i det egna företaget och producerar skivomslag, tavlor, logotyper och merchkollektioner (designar motiv på till exempel t-shirts) till olika artister.
– Bland annat har jag samarbeten med artisten Frej Larsson, Youtube-profilen KonstigaBloggen och olika influensers. Bland annat jobbar jag med Joakim Lundells "högra hand" Rasmus och har gjort merch till honom, berättar Vidar.
– En kul grej, där kepsar, jackor och andra grejer auktionerades ut till förmån för Musikhjälpen.
Vad har du för mål med din konst?
– Att skapa en reaktion, det är det viktigaste. Jag vill att betraktaren ska känna något, oavsett om de älskar eller hatar det jag gör.
På sitt Instagramkonto har Vidar 25 500 följare.
– Jag använder mig mycket av Instagram. Det är där jag når ut och där jag hittar mina kunder.
Att Vidar är en kicksökare står helt klart redan några minuter in i intervjun.
– För några år sedan hoppade jag fallskärm i Sydafrika. Det är extra farligt för mig eftersom jag har svaga nackmuskler och jag riskerade att bryta nacken. Men med en stabil nackkrage, så var det problemet löst och jag kunde hoppa.
Andra äventyr handlar om att han har snorklat i Stora barriärrevet i Australien, utforskat grottor i Brasilien, surfat på Hawaii och matat delfiner ur handen sittandes i en plaststol i vattnet i Thailand.
– Surfat och surfat? Jag satt på brädan, säger Vidar med ett skratt.
En gång var kicksökandet på väg att sluta riktigt illa.
– Ja, jag kunde ha dött. Jag åkte linbana mellan två berg i Sydafrika och det var ingen som berättade att man var tvungen att kunna hålla uppe sin egen kroppsvikt och det kan inte jag. Jag åkte iväg och orkade inte hålla emot. Det slutade med att jag hängde upp och ner och kunde krossats mot klipporna. Men på något sätt höll jag mig kvar.
Vidar har redan hunnit med att besöka cirka 30 länder.
– Jag har alltid älskat att resa, när jag var mindre blev jag alltid sjuk när det blev kallare och jag mådde bättre i värmen. Därför var jag en del utomlands redan då.
Vidar berättar om hur han ofta blir underligt bemött som rullstolsburen.
– Allt från det att totala främlingar sätter sig på knä framför mig och ber för mig, både i Sverige och utomlands, till att människor pratar bebisspråk med mig. Som yngre utnyttjade jag fördomar, när jag använde skolan som min lekstuga, när jag gjorde "burnouts" inomhus med min elrullstol och var klassens clown som älskade att jäklas med lärarna.
Hur var skoltiden?
– Jag tog rätt stor plats och hängde med de coola eleverna. Jag var aldrig mobbad eller så och har alltid varit väldigt social.
I sommar har Vidar som målsättning att börja föreläsa inför publik.
– Jag har provat inför en testpublik och det har känts bra. Föreläsningen ska heta "Be inte för mig". Syftet är att inspirera till att leva sitt liv fullt ut och se lösningar, inte hinder i livet. Där jag genom att ta lyssnaren på en resa genom mitt liv visar hur jag överkommit mina hinder för att kunna leva det liv jag vill. Alla har sina hinder och problem som man kämpar med, oavsett rullstol eller inte.
Att ta körkort för bil var heller inget större problem för Vidar.
– Nej, jag har en specialbyggd bil där jag kör in elrullstolen bakifrån och sitter i den när jag kör bil med en joystick. Det är en del personer som reagerar när de ser en bil komma körandes där ingen håller i en ratt, säger han med ett leende.
Finns det något du verkligen inte kan göra som du skulle vilja göra?
– Stå upp och pissa. Det finns saker jag aldrig kan göra, men jag kan komma så nära det jag vill göra som möjligt. I skolan när vi spelade fotboll på rasterna, stod jag i mål och blockade bollarna med min rullstol, säger Vidar Lunde.