Regeringen har beslutat att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning, om det behövs för att undvika trängsel i skolan och i kollektivtrafiken. Beskedet gäller samma regler som införts tidigare för de öppna gymnasieskolorna. I Finspångs kommun togs beslutet att skolundervisningen ska bedrivas som tidigare och att distansundervisning inte är aktuellt nu.
– Vi har uppsikt varje dag hur läget ser ut när det gäller eventuell smittspridning och trängsel. Skulle det behövas får vi göra en förändring. Men som det ser ut nu kör vi ordinarie undervisning i skolan. Vi vill helst att eleverna ska vara i skolan, säger Cathrine Jerrhage, verksamhetschef årskurs 7-9, sektor utbildning, Finspångs kommun.
På kommunens högstadieskolor, Nyhemsskolan och Grosvadsskolan, arbetar knappt 100 personer. Elevantalet är 420 på Grosvadsskolan och 250 på Nyhemsskolan.
– Vi har tittat på sjukfrånvaron. Det är inga siffror som sticker ut. Idag hade vi endast två av 60 i personalen hemma på Grosvadsskolan.
Att det ändå finns lagstöd att från och med måndag bedriva distansundervisning för högstadiet
– Det är bra att det öppnar upp möjligheten att bedriva distansundervisning, om vi till exempel har många som är sjuka på skolan. Då kan det beslutet tas, säger Magnus Stark, rektor på Nyhemsskolan.
Hur ser sjukläget ut på skolan i dagsläget?
– Det har inte stuckit iväg för vår del. Vi har inga coronafall i nuläget.
Hur gör ni för att bedriva undervisningen i coronatider?
– Vi försöker se till att avstånd hålls inne i byggnaden och idrottslektionerna är oftare utomhus. I klassrum och matsal är det svårare att hålla avstånd. Det är en fördel om vi kan hålla skolorna öppna. Det är bättre för eleverna att vara i skolan än att vara hemma och studera, konstaterar Magnus.
Jonny Dreij, rektor på Grosvadsskolan, uppger att han inte har några synpunkter på huvudmannens beslut gällande distansundervisning.
Hur arbetar ni i coronatider?
– Vi följer riktlinjerna och rekommendationerna. Vi flyttar isär så mycket det går i klassrummen, har handsprit i varje klassrum och tvättar händerna ofta. Vi har inte haft någon ökad sjukfrånvaro, utan har legat på runt tio procents frånvaro sedan i höstas, säger Jonny Dreij.