Jimmy Johanssons fastighet och grannarna mot länsgränsen fanns med när Finspång fiber bad om pengar från länsstyrelsen för bredbandsutbyggnaden, men de ströks ur planen. Orsaken var att Byle-området skulle prioriteras, vilket var ett krav från länsstyrelsen för att stödet för bredbandsutbyggnaden skulle betalas ut.
– Då utgick vi från Byle och byggde ut så mycket som det fanns pengar för, säger Magnus Koski, byggledare på Finspång fiber.
Nu hamnar deras fastighet som en vit fläck mellan utbyggnaden och kommun-, samt länsgräns. Vem tog det beslutet?
– Det har jag gjort, det fanns helt enkelt inte mer pengar. Det var länsstyrelsen som sa att om vi ska få något överhuvudtaget så fick vi begränsa området. Vi kunde inte få pengar för hela det område vi sökt för, säger Magnus Koski.
Byggledaren uppmanar de som står utan bredband via fiber att söka igen, via Finet.
– Vi var tvungna att sätta gränsen någonstans. Just det här området som vi bygger tar vi ansvar för, det är det vi fått bidrag för. För de som inte är med i området är det Finet som har planen för hela kommunen, berättar Magnus Koski.
I nuläget har totalt 72 procent av hushållen i Finspångs kommun bredbandsanslutning via fiber. Tre procent har byggts ut sedan 2019. Men enligt post- och telestyrelsens senaste statistik saknar 67 procent av hushållen i Finspångs glesbygd tillgång till snabbt bredband. Där går utbyggnaden långsamt.
Nu finns det förhoppningar om att den senast planerade statliga satsningen på bredbandsstöd 2021, som omfattar 1,6 miljarder kronor och presenterades i regeringens budgetproposition 2020, ska sudda ut de vita fläckarna i Finspång.
– Vi ska söka pengar ur den satsningen i maj och juni. Går det igenom utbetalas pengarna i december. Sedan tar det två år att bygga. Sedan har vi vissa områden som det blir mycket dyrare att bygga ut på, konstaterar Finets vd Sven-Åke Andersson.
Han utesluter inte möjligheten att använda sig av annan teknik än fiber för att klara de uppsatta målen – att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.
– Det är svårgrävt i bergslagsområdet i norra Finspång. Vi har en geografi som kan jämföras med norrbottens. Det finns fastigheter som det kanske kommer kosta uppemot 300 000 kronor att ansluta. Då måste vi kanske hitta andra lösningar, säger Sven-Åke Andersson.