Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi rekryterar hela tiden"

I flera kommuner är behovet av gode män så stort att de valt att anställa professionella gode män. I Finspångs kommun ser det lite ljusare ut.




Även om det inte är någon skriande brist på gode män i Finspångs kommun, fortgår alltid rekryteringen, enligt överförmyndare Heléne Esping.

Även om det inte är någon skriande brist på gode män i Finspångs kommun, fortgår alltid rekryteringen, enligt överförmyndare Heléne Esping.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2019-08-16 08:00

– Ja, så är det, därför ser vi inte en sådan lösning som aktuell nu, men vi har diskuterat det här och följer debatten. För delar av lagstiftningen som rör gode män och förvaltare är delvis från 1924 och samhället har förändrats, säger Heléne Esping (S), överförmyndare för Finspångs kommun.

Bristen på gode män i flera kommuner runt om i landet har således gjort att några av dem bildat särskilda förvaltningsenheter med gode män som anställts av kommunerna. I Norrköping där det också råder brist på gode män, ska det här alternativet utredas, vilket vi berättat om tidigare. Där pekade man bland annat på att bristen riskerar att leda till ökade handläggningstider.

Men i grannkommunen Finspång ser det ändå bra ut, anser Heléne Esping.

– Vi har en handläggningstid på cirka tre månader och varje god man har i snitt fem uppdrag. Variationerna beror på hur omfattande uppdragen är. Men som läget är nu har vi ingen direkt brist på gode män. Det innebär dock inte att vi inte söker fler. Vi rekryterar hela tiden, både i annonser och genom att vara ute och informera, fortsätter hon.

Heléne Esping pekar också på att kommunen har satsat på just överförmyndarenheten de senaste åren. Numera finns två handläggare på plats.

– Samtidigt ökar också behovet av att få hjälp av gode män även i vår kommun. Den största ökningen ser vi bland unga personer med neuropsykiatriska diagnoser. Och det är klart, det är inte så enkelt att klara sig som samhället ser ut idag. Det är lätt att exempelvis dra på sig ett lån via mobiltelefonen, tillägger hon.

Men det är inte bara information om hur man kan bli god man som överförmyndarenheten ägnar sig åt.

–  Vi åker också ut och informerar inom hemtjänsten, på olika äldreboenden och inom sociala omsorgen för att såväl personal som gode män ska veta vad som ligger i deras åtagande. Det är inte alltid så lätt att ha koll på det, säger Heléne Esping.

En god man tilldelas en person, huvudmannen, på frivillig grund. Den gode mannen kan hjälpa till med att till exempel betala räkningar, men huvudmannen har kvar sin så kallade rättshandlingsförmåga och har därför rätt att exempelvis ingå avtal på egen hand. I dagsläget finns 166 gode män i Finspångs kommun och 227 huvudmän.

Om en person inte kan hantera sin ekonomi alls kan en förvaltare utses. Förvaltaren får ta beslut utan samtycke och huvudmannen har inte längre kvar sin rättshandlingsförmåga. Det finns 32 förvaltare i kommunen och 41 personer som har förvaltare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!