En insändare i Norrköpings Tidningar 21 januari var ett varningsrop om att lärarna går på knäna under pandemin.
Lärarnas riksförbund i Finspång var avsändare och uppmaningen var att politiker och arbetsgivare måste ta sitt ansvar och visa handlingskraft, för att rädda skolan från en termin med coronakaos.
Insändaren visar en kärv och kaotisk bild av arbetsmiljön, ni känner att ni står bakom den?
– Ja, det tycker vi. Utifrån det perspektivet att det är en allmänt skriven insändare. Det har varit svårt för lärarkåren i Sverige och Finspång att ställa om. Meningen med att skicka in den var att vi måste få förutsättningar för att fixa det här. Det står vi bakom definitivt.
– Den är en del i opinionsarbetet Lärarnas riksförbund bedriver. Tanken är att man bör få upp ögonen för den arbetsbelastning lärarkåren utsatts för under coronapandemin. Det var inte LR:s tanke att man skulle peka ut någon speciell enhet eller arbetsgivare, säger Per Sjöborg, när vi träffar honom i Bildningen på Bergska gymnasiet.
På högstadiet i Finspång var en övergång till distansstudier nära under andra vågen. Men kanske mer avlägsen nu när smittspridningen minskat och vaccineringen närmar sig.
– Det är en väldigt svår fråga vad man skulle gjort annorlunda. Här på gymnasiet har man infört distansundervisning. Sedan kom det direktiv om att nu finns det möjlighet att införa distansundervisning på högstadiet. Jag vet att det är något man diskuterat här från arbetsgivarhåll. Sedan måste facken komma med invändningar. Det kan vara både bra och dåligt, säger Per Sjöborg vars förbund har cirka 100 medlemmar i Finspång.
Det fackliga ombudet anser att distansundervisning ställer höga krav på teknik och kompetens. Lagstiftning är också en faktor att förhålla sig till, speciellt för minderåriga elever.
– Jag tror att det är lite därför man är försiktig med att införa distansundervisning på högstadiet. Det har sådana effekter. Där är eleverna minderåriga och det är andra regler som gäller. Ett annat ansvar från skolans håll. Vi har skollagen att förhålla oss till då, säger Per Sjöborg.
Ombudet är övertygad att pandemin kommer på sikt förändra både samhället sättet att jobba i skolvärlden
– Det här med digitala möten är här för att stanna. De flesta har nog börjat vänja sig med att jobba digitalt, säger han.