Det var i onsdags eftermiddag som Finspångs beredskapssamordnare Nina Öberg och säkerhetschefen i Norrköpings kommun Richard Tjernström gick in i huset som saknar både el och rinnande vatten. Tanken var att testa hur man klarar sig i tre dygn under dessa förhållanden genom att följa de rekommendationer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gett ut.
De 72 timmarna passerade och på lördagen kunde de två vandra ut en erfarenhet rikare. Nina Öberg tycker att det på det hela taget har fungerat bra.
– Ja, vi levde ganska gott. Men vi var väl förberedda och hade med oss det man behöver, berättar Nina Öberg som menar att MSB:s tips på basutbud för situationer som denna är bra även om man kan lägga till ett och annat om man vill vara än mer förberedd, säger Nina Öberg.
– Richard äger en gasolkamin som vi hade på övervåningen och det skänkte lite guldkant. Men vi valde att inte ha någon värme i sovrummet på nedervåningen.
En av erfarenheterna de gjorde under sin test är att det inte alltid är de stora sakerna som gör de stora skillnaderna.
– Vi märkte att tofflor är oumbärliga eftersom det blir så kallt på golven. Sedan är det väldigt bra att inte bara ha ficklampor utan pannlampa också så man kan göra saker samtidigt som man får ljus. En annan sak som är riktigt skönt när man saknar vatten är våtservetter, förklarar Nina Öberg som tycker att man ska ägna en dag om året att kolla över den där kartongen eller lådan där man förvarar nödutrustningen vad gäller datum och hållbarhet på grejorna.
– Enklast är väl att göra det samtidigt som man kontrollerar brandvarnarna till första advent eller hur man nu vill göra.
Man delade under de tre dygnen med sig av sina erfarenheter på sociala medier och det var inget fusk med det som man kanske skulle kunna tro eftersom de inte hade någon el.
– Vi hade med oss tre olika modeller av powerladdare till mobilerna: en reguljärt laddad, en som drivs av solceller och så en som vevladdas, den var extra bra eftersom man blir varm när man vevar, skrattar Nina Öberg som absolut tycker att en powerladdare ska ingå i utrustningen man lägger undan.
– En batteriradio är viktig så man kan lyssna på meddelanden till allmänheten på P4, men det är ju också viktigt att kunna nå omvärlden med mobil om det går.
Idén föddes när man möttes för att diskutera hur man kunde lyfta denna fråga – ett samarbete som bestämts av deras föregångare på posterna.
– Vi satt och spånade och då dök det här upp. Det var lite galet men idén fastnade och vi tyckte att det vore kul om vi kunde få till det, berättar Nina Öberg som tillägger att de två inte kände varandra innan.
– Det var spännande men har fungerat jättebra.
Nina Öberg menar att det krävs samarbete i de här frågorna, inte bara mellan kommuner utan också mellan människor i allmänhet om nödsituationen blir verklighet.
– Det är väldigt bra om grannar kan stötta och hjälpa varandra i sådana här situationer. Dessutom räcker inte samhällets resurser för att hjälpa alla i början av en störning av det här slaget och då måste man prioritera äldre och utsatta, säger Nina Öberg.
– Då är det viktigt att de som är friska och starka kan klara sig själva de första dygnen.