Budskapet i intervjuerna med de andra partierna inför valet är glasklart. "Vi kan samarbeta med alla partier, utom Sverigedemokraterna".
– Det är i och för sig väntat. Skulle någon säga något annat är den personens politiska karriär över. Vi däremot kan samarbeta med alla partier. Vi har ju våra käpphästar och det är väl där skon klämmer. Men jag tycker bara det är löjligt, sandlådenivå, säger Torgny Maurer.
2014 ökade SD i Finspång sitt mandat i kommunfullmäktige från ett till fyra mandat. Något som har märkts och hörts.
– Jo, vi har försökt att ställa frågor och få svar och vara mer aktiva. Det går inte att bara ställa frågor om invandringen. Vi har försökt bredda oss och sätta oss in i alla frågor. De flesta frågor på det lokala planet handlar inte om invandring och det har vi full respekt för.
Finspångs kommun har som tydlig målsättning att nå 30 000 invånare år 2035. Något som också är fastlagt politiskt. Maurer är inte lika imponerad.
– Där finns det mycket som jag ogillar. Bland annat att migration ska vara ett sätt att få mer invånare till Europa. Hur ska vi bli 30 000 invånare i Finspång, när alla kommuner i Sverige har samma målsättning att öka? Det är konstigt att alla partier utom vi välkomnar det här. Det är lite socialism över det hela, varför reagerar inte Moderaterna. Det är märkligt, anser Maurer och fortsätter:
– Varför låsa sig vid en viss siffra? Det är bättre att se till att allting i kommunen fungerar först, att skolresultaten är bra och att det finns jobb. Först och främst ska det finnas lyckliga invånare. Sedan kan man diskutera hur många vi ska vara. Det här blir bakvänt.
Maurer återkommer till tidigare års migrationspolitik som han anser har kostat alldeles för mycket.
– Och det fortsätter kosta. Nu sitter många av de som kommit hit fast i arbetslöshet och bostadsbidrag och kan inte försörja sig själva.
Men Sverige har infört en mer restriktiv invandringspolitik, är inte det bra ur er synvinkel?– Det kommer lika många nu och kostnaden är lika hög på grund av anhöriginvandringen. De säger att det minskar, men 300 000 personer på bara ett par år är alldeles för många. Får vi den framgång som jag tror vi kan få på riksplanet i valet och kan sätta stopp för det. Det var därför jag började engagera mig politiskt. Det går inte att sitta med armarna i kors och se på hur ett helt land missköts.
Hur ska Sverige hjälpa folk som förföljs och flyr för sina liv?– Det är inga flyktingar. Det är ekonomiska lycksökare som kommer hit för att de har hört att det är lätt att få pengar och hjälp i Sverige. Självklart ska vi hjälpa andra länder som har det svårt. Med till exempel ökat bistånd.