"Vi har lärt mycket om polisjobb"
Ett 50-tal poliser, Rikskrim på plats. Från mitten av september och fram tills förundersökningen av den nu misstänkte 23-åringen ledde till åtal pågick den hittills största polisutredningen i Finspångs historia.
Susanne Ström-Godlund har varit med under hela utredningsarbetet kring de fyra våldtäkterna. Något hon levt med 24 timmar om dygnet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Susanne Ström-Godlund har varit inkopplat i utredningen sedan den första våldtäkten den 15 september.
- Jag blev inringd, mest för att jag har en del tekniska kunskaper, berättar hon.
Polis och mamma
Hon har levt med jakten på våldtäktsmannen 24 timmar om dygnet. Och det är främst hon som arbetat med utredningen bland Finspångspoliserna.
- Man försöker att hitta lösningar och utvägar, jag funderade hela tiden, säger Susanne Ström-Godlund som själv har tonårsbarn och var en av alla föräldrar som hämtade och lämnade i rädsla för att våldtäktsmannen skulle slå till igen.
- Det här berörde ju alla i samhället. Skolan, föreningslivet, barnens fritid. Krogarna hade färre besök.
Det kan hända igen
Det var en tid när Finspång präglades av rädsla för om, när och var våldtäktsmannen skulle slå till igen.
- När det rör sig om exempelvis mord så är det oftast någon i bekantskapskretsen som begått brottet, men nu hade vi ingen sån koppling, vem som helst kunde drabbas, säger Susanne Ström-Godlund.
Med allmänhetens hjälp
500 förhör har hållits och polisen har fått in hundratals tips. De flesta har haft substans och polisen tog alla tips på allvar.
- Många tips handlade om män som man kanske trodde hade något med våldtäkterna att göra. Men eftersom signalementet var vagt, var det inte heller lätt att veta vem man skulle titta efter, säger Susanne Ström-Godlund.
- Vi tyckte att det var konstigt att ingen kände igen honom och började ganska tidigt rikta in oss på att han inte var här ifrån, säger Urban Hertin.
Rikskrim gav struktur
När Rikskrim kopplades in med åtta personer, efter att ha kopplats loss från mordutredningen på utrikesminister Anna Lindh, förändrades arbetet. Utredningen var nu så stor att det krävdes en tydligare struktur och fördelning av arbetet. Några skötte förhören, andra skrev bara in på dator. Sättet att arbeta skilde sig från de enmansutredningar som är vanligast i Finspång.
- Vi fick lära oss mycket, främst när det gäller utredningsarbete av större ärenden, säger Susanne Ström-Godlund.
Lättnad
När polisen så kunde knyta en misstänkt till våldtäkterna genom DNA och senare gripa honom spred sig lättnaden i Finspång.
- Hela Östergötlands polismyndighet kände en lättnad. Våldtäkt är ett fruktansvärt brott och otroligt kränkande, säger Urban Hertin.