Så svarar kommunen angående få lokala inköp

"Vi behöver arbeta med att minska rädslan för att lämna anbud till kommunen", säger kommundirektör Johan Persson angående de lokala inköpen.

Kommundirektör Johan Persson påpekar att förutsättningarna behöver stärkas för att fler inköp ska göras lokalt.

Kommundirektör Johan Persson påpekar att förutsättningarna behöver stärkas för att fler inköp ska göras lokalt.

Foto: Tommy Kägo

Finspång2024-07-01 01:00

Nyheten i korthet

  • Kommundirektör Johan Persson berättar om hur kommunen arbetar med att det genomförs relativt få lokala inköp och lyfter fram att de vill stödja lokala företagare.
  • Endast 20% av kommunens inköp gjordes lokalt 2023, trots att det totala inköpsvärdet var över en miljard kronor.
  • Persson föreslår att kommunen behöver bättre kommunicera med lokala företag och möjligen erbjuda en "anbudsskola" för att uppmuntra fler anbud.

En ny mätning visar att av totala inköpen hos kommunen, Vallonbygden och Finspångs Tekniska, på totalt drygt en miljard kronor under 2023, gjordes endast 20 procent av dessa lokalt.

Många av kommunens inköp görs inte lokalt, varför?

– Vi vill självklart att det ska gå så bra som möjligt för lokala företagare och för därför dialog med och driver en utveckling för att förenkla för företagare att delta i kommunala upphandlingar då antalet anbud har minskat både lokalt och nationellt, säger Johan Persson, som ser positivt på årliga mätningar av lokala inköpen.

Han hänvisar till lagen om offentlig upphandling, som finns till för att skapa rättssäkra och effektiva inköp.

– Skattebetalarna vill att vi som kommun köper tjänster och varor så billigt som möjligt så att de får ut så mycket som möjligt av varje skattekrona. I våra inköp och upphandlingar är inte lokala alternativet alltid de billigaste. För att få bra pris i våra inköp samarbetar vi också med andra kommuner vid större inköp.

undefined
Kommundirektör Johan Persson påpekar att förutsättningarna behöver stärkas för att fler inköp ska göras lokalt.

Johan Persson påpekar vikten av att lokala företag bevakar upphandlingar som sker och lämnar anbud.

– Jag har i min roll som kommunchef i Oxelösund och som kommundirektör i Finspång fört många dialoger med företagare som tror att det är krångligare än vad det är att lämna anbud och därför avstår. När de blir upplysta om det förstår de också varför kommunen behöver göra som vi gör i inköp och upphandlingar i och med att vi behöver följa lagstiftningen.

Johan betonar att kommunen, med stöd av Tillväxt Finspång, måste bli bättre på att kommunicera med lokala företagarna. 

– Ett sätt kan vara att erbjuda intresserade företagare en ”anbudsskola”. Genomförandet av en sådan har vi pratat med organisationen Företagarna om, säger Johan Persson.

Vad kan ni göra för att fler av inköpen ska göras lokalt?

– Vi behöver givetvis stärka förutsättningarna. Det kan vi exempelvis göra genom hur vi genomför våra upphandlingar. Det prövade vi vid upphandlingen av Lotorps förskola, där upphandlingen delades upp i mindre delar för att lokala företagare skulle ha möjlighet att lämna anbud. Tyvärr fick vi inte det gensvar av anbud som vi hoppades på, utan var tvungna att genomföra en traditionell upphandling för att byggnationen skulle bli av. 

undefined
Endast 20 procent av inköpen på totalt en miljard kronor i Finspångs kommun under 2023 gjordes lokalt.

De lokala företagen behöver också lämna offerter när kommunen gör inköp. 

– Här kan vi arbeta med att göra det enklare att veta vilka upphandlingar eller inköp som är på gång i kommunen. Vi kan söka upp den bransch som kommer att vara berörd i en kommande upphandling och föra en dialog i ett tidigt stadium, långt innan upphandlingen genomförs genom att undersöka marknadsförutsättningarna. 

Även digitala kommunikationen till företagarna har gjorts enklare, för att kunna följa pågående upphandlingar och lämna anbud. 

– Ibland gör vi även samlade inköp tillsammans med andra kommuner för att skapa kostnadseffektiva inköp. Då kan det vara så att företagaren behöver svara och lämna anbud på en upphandling i Norrköping för att få leverera till Finspång. Vinner en företagare i Finspång en sådan upphandling vinner företagaren en mycket större marknad, säger Johan Persson.

Jämför ni alla tänkbara alternativ (lokala och andra) innan ni tecknar avtal gällande inköp?

– Enligt våra riktlinjer ska vi jämföra tänkbara alternativ, där minst ett ska vara lokalt då de överstiger ett belopp på 25 000 kronor. Inköp över 100 000 kronor ska ske genom upphandling, säger Johan Persson.

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!